Syötävät luonnonkasvien lehdet/versot 45.60. Isomaksaruoho

Suomen luonnossa tavataan tusinan verran maksaruohoja, joista alkuperäinen isomaksaruoho (Sedum telephium) on se olennainen ruokakasvi. Tarkkaan ottaen Suomessa kasvaa kolme isomaksaruohon ala-lajia, joista kaksi on alkuperäistä, kolmas tuontitavaraa.

Alkuperäisten isomaksaruohojen kohdalla voidaan puhua ”läntisistä” ja ”itäisistä” alalajeista.

”Läntinen” isomaksaruoho (S. telephium ssp. maximum) kasvaa ”itäistä” serkkuaan kookkaammaksi, ja sen lehdet sijoittuvat varteensa useimmiten kierteisesti.

”Itäinen” vahamaksaruoho (S. telephium ssp. ruprechtii) jää varreltaan vähäisemmäksi, ja sen vastakkaiset lehdet ovat ehytlaitaisempia kuin ”läntisen” isomaksaruohon.

Etelä-Suomessa samoileva tapaa taatusti näiden kahden alalajin risteytymiä.

 

 

 

 

 

Jaha. Kesäkuun alussa tavatulla isomaksaruoholla on tylppähampaisia lehtiä, joiden lehtiasento on kierteinen. Melko ilmeinen lännen kasvatti siis.

Mitä likempänä ollaan asuinsijoja, sitä enemmän luonnonvaraiset isomaksaruohot alkavat punertaa. Syynä tähän on isomaksaruohon kolmas alalaji, punamaksaruoho (S. telephium ssp. telephium), jota viljellään yleisesti kotipuutarhoissa. Kyseessä ovat siis taas risteymät. ”Puhtaat” punamaksaruohon esiintymät luonnossa ovat toisaalta harvinaisia.

 

 

 

 

 

Kovasti punertavat taajamassa tavattujen isomaksaruohojen varret.

 

 

 

 

 

 

 

Kulttuurimaisemassa tavattu isomaksaruoho, jonka kukkanuput (ja myöhemmin kukat) ovat selkeästi punaisia.

 

 

 

 

 

Isomaksaruohot kukkivat heinäkuusta alkaen.

Luonnonvaraisten maksaruohojen joukosta löytyy yksi myrkyllinen laji, nimittäin keltamaksaruoho (S. acre). Kasvi muodostaa hyvin matalia mättäitä, ja sen kukat ovat keltaisia. Keltamaksaruoho on yleinen Etelä-Suomessa. Kasvia ei voi sekoittaa isomaksaruohoon.

Mitä alun perin koristekasveiksi tuotuihin, karkumatkalle lähteneiden maksaruohoihin tulee, nämä tuppaavat olemaan syötäviä, mutta ne pitää tunnistaa lajilleen, ennenkuin ne lisätään pataan.

Isomaksaruoho sopii mainiosti salaattiin tai vokattavaksi. Maut ovat mietoja, mutta tämähän on vain lähtökohta.

 

 

 

 

 

Erinomaista salaattiainesta. Kurkun voi jättää kauppaan.

 

 

 

 

 

Oliiviöljyssä kevyesti paistettuja isomaksaruohoja. Suolaa on käytetty maun mukaan. 

Isomaksaruohon juurimukuloiden hyödyntämiseen on paneuduttu täällä.

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn