Vartteita 5.10. Muutama erikoisempi

Perusvartteena voidaan pitää edellisen vuoden vuosiversosta rapsaistua 2-3 silmun mittaista pätkää, joka vartetaan keväällä 1-2 vuotta vanhaan perusrunkoon (-juureen) 5-10 sentin korkeuteen juurenniskasta.

Perusmenettelyä voidaan varioida.

  1. Välirunkopuu

Hyvin hillittyä kasvua tuottavalle perusrungolle vartettu puu vaatii elinikäisen tuennan, sillä juuriston vaatimaton kasvu ei kykene ankkuroimaan puuta.

Jos tällaisen perusrungon annetaan kehittyä puuksi, voidaan pätkä tällaista puuta varttaa   voimakkaasti kasvavaan perusrunkoon. Kun tällaiseen yhdistelmään varttaa vielä jalo-oksan, tuloksena on puu, joka toisaalta ankkuroituu hyvin mutta jää kohtuullisen kokoiseksi.

Kuvan puu koostuu kolmesta osasta. Perusrunkona on voimallisesti kasvava ’Antonovka’ siemenperusrunko, välirunkona pätkä suorastaan kääpiöivää kasvua tuottava ’B9’ perusrunko ja varsinaisena hedelmää tuottavana osana ’Petteri’.

Saumakohdissa repeytynyttä varteteippiä.

 

 

 

 

  1. Pitkänpuoleinen varteosa

Tavanomaisten varteosien pituus on harkittu: kymmensenttinen pätkä istuu hyvin käteen eikä lopputulos vie turhaa tilaa. Puolen metrin mittainen varteosa taas on jatkuvassa vaarassa tulla kolhaistuksi irti. On kuitenkin mielenkiintoista, että reilumpikin varteosa tarttuu perusrunkoon siinä kuin perinteisemmän pituinen.

Lopputulokset ovat olemuksiltaan erilaisia, sillä tavanomaisessa menettelyssähän puu syntyy yhdestä kasvamaan jätetystä silmusta, kun taas puolenmetrin varteosan ylimmän silmun lisäksi kaikki muutkin silmut puhkeavat.

Kuvan molemmat puut on vartettu neljä kuukautta aikaisemmin vajaan kymmenen sentin korkeudelle. Vasen on tavanomainen tapaus. Oikeanpuoleisen puun varteosan pituus on ollut puoli metriä ja puu on jo tässä vaiheessa tuottanut sopivalle korkeudelle sivuhaaran.

 

 

 

 

 

  1. Korkea varte

Korkealle vartetaan tyypillisesti riippalajikkeita, mitä korkeammalle, sen parempi. Tämä on melko välttämätöntä, sillä luonnostaanhan nämä eksentrikot mataisivat maata pitkin. Taimistoilla vartetaan toki korkealle muitakin lajikkeita, sillä näin saatetaan saada aikaiseksi yhdessä vuodessa hyvänkokoinen puu.

Kolmivuotiaan imeläkirsikan siementaimelle vartettu hapankirsikoihin kuuluva koristelajike ’Bengt Shalin’. Vartekohta vajaan metrin korkeudessa. Vartteenpätkän pituus viitisen senttiä.

 

 

 

 

 

 

  1. Puun madallus varttamalla

Bonsaiharrastajia saattaa kiinnostaa mahdollisuus madaltaa puuta pätkimällä ensin puun runko ja tämän jälkeen yhdistelemällä palaset. Asiassa saatetaan välttää se, mikä vartetuissa bonsaissa pistää ikävästi silmään: eri kasvien erirakenteiset kaarnat.

Pahaa-aavistamaton kaksi kasvukautta avomaalla kasvanut, ruukutettu päärynän siementaimi.

 

 

 

 

 

 

Puu on vartettu ”itseensä” ja ylimääräiset palat hylätty.

 

 

 

 

 

 

Kolme kuukautta myöhemmin on varteteippi poistettu. Tylyt leikkaukset ovat tuottaneet säällisen latvuksen.

 

 

 

 

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn