Vartteita 6.10. Luumupuun latvusvarttaminen

Latvusvarttamisella tarkoitetaan yleensä sitä, että verrattain iäkkään, lähinnä omena- tai päärynäpuun oksiin vartetaan uusia lajikkeita.

Tässä tapauksessa latvusvarttaminen toimiikin mallikkaasti, sillä puitten alempiin oksiin liitetyt vartteet pärjäävät hyvin kilpailussa muitten oksien kanssa.

Luumupuille tyypillinen pysty ja monihaarainen kasvutapa osoittautuu haasteelliseksi. Varttaminen luumupuun vaakasuorassa kasvavaan oksaan, sikäli kuin tällaisen luumupuusta edes löytää, johtaa usein siihen, että vartettu oksa jää tulevina vuosina kehittyvän latvuksen jalkoihin.

Yli kymmenvuotiaan ’Punaluumun’ sivuversoon on edellisenä vuonna kuorivartettu pätkä ’Sinikkaa’. Sijainti on melko matala, eikä takeita ole, etteikö puu kehittyessään hylkää koko oksaa.

 

 

Vartteina käytettävät jalo-oksat ovat tyypillisesti vajaat kymmenen milliä paksuja. Verson, johon tällainen liitetään, ei sovi ylittää viittä senttiä halkaisijaltaan.

Jos käsittelyn kohteena oleva puu on vielä nuori, voidaan puun koko latvusto poistaa, ja varttaaa säälliselle korkeudelle runkoon.

Neljävuotiaan ’Punaluumun’ latvus on poistettu ja metrin korkeudelle on kuorivartettu pätkä ’Herman’-luumua. Puun laaja, täydellä teholla toimiva juuristo takaa hirmuisen kasvuvauhdin.

 

 

 

 

 

Luumupuita voidaan latvusvarttaa myös siten, että varte sijoitetaan puun latvukseen järjelliselle korkeudelle, jonka jälkeen vuosittain poistetaan alkuperäiset oksat.

Vuosi 2010. Omajuurinen ’Sinikka’ on ”toisella kierroksellaan”. Alkuperäinen puu on kuivunut pois ja elämää jatkaa sen juurivesa.

 

 

 

 

 

Vuosi 2011. Juurivesan latvaan on vartettu pätkä ’Herman’-luumua. Vain yksi silmu on lähtenyt kasvuun, mutta tämä riittää. Vartteen sijainti takaa hyvän kasvuvauhdin.

 

 

 

Vuosi 2012. ’Herman’ kasvaa metrin vuodessa, ja sitä on jouduttu madaltamaan. Alkuperäisiä ’Sinikan’ oksia on alettu poistamaan: yksi oksa keväällä, toinen syksyllä.

 

 

 

 

 

Vuosi 2013. Näin julmaa oksien poistoa on vaikea suositella, mutta nuorenpuoleisen ’Sinikan’ runko näyttää kestävän hyvin.

 

 

 

 

 

Vuosi 2014. Ensimmäinen sato ’Herman’-luumuja. Vajaan metrin korkeudella oikealla kasvava oksa on uinuvasta silmusta kasvanut verso alkuperäistä ’Sinikkaa’. Oksan annetaan kehittyä, jolloin aikaa myöten syntyy kaksihaarainen puu, jossa kasvaa kahta lajiketta aikaisin kypsyvää sinistä luumua.

 

 

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn