Supikoira puutarhassa

Supikoirat liikkuvat pääasiassa öiseen aikaan, eikä niiden satunnaisia käyntejä puutarhassa välttämättä edes huomata.

Supikoira kaivautuu minkä aidan alta hyvänsä, mutta tyytyy käyttämään vain yhtä kulkureittiä. Aidan rajoittaessa supikoiran liikkeitä se toistaa aidan sisäpuolella yöstä toiseen saman, hyväksi havaitun reitin. Viimeistään tässä vaiheessa sen jäljet huomataan.

Aukko aidassa. Supi ei tällä kertaa ole joutunut kovin suuriin kaivuutöihin.

 

 

 

 

 

 

Supin tallaama polku.

 

 

 

 

 

 

Hyväksyttyään aidan sisäpuolisen alueen reviirikseen supi kruunaa aluevaltauksensa valitsemalla tietyn paikan viralliseksi vessakseen. Supi on reviiritietoinen, eikä  toisen supikoiran läjiä yleensä ilmaannu aidatulle alueelle. Asiaan vaikuttaa tietysti alueen koko.

Supin jätökset kolmelta viikolta.

 

 

 

 

Mäyräkin on tämän tyyppinen vessaeläin. Molempien ulostekasoista löytyy syksyllä hyönteisen kitiinikuoria, pienen pieniä luita, kokonaisia marjoja sekä siemeniä.

Näköhavaintojen puutteeessa voidaan siis läjäasiassa esittää ainakin periaattellinen mäyrävaraus, vaikka mäyrien puutarhoihin jättämät käyntikortit huomattavasti harvinaisempia ovatkin.

Riistakameran kuva. Ei tämä ainakaan tapiiri ole.

 

 

 

 

Jätösläjän kanssa toimitaan vasta, kun supikoira on vetäytynyt talviunille. Tällöin levitetään tavara nurmikolle tai kärrätään kompostiin. Kummoista haittaa tästä ei voi sanoa koituvan.

Kummempaa hyötyäkään ei supikoirasta ole, ellei pidetä hyötynä sitä, että pienpetona se yöllisillä retkillään puutarhassa vaanii pienjyrsijöitä.

Asiaa on vaikea todentaa, mutta jos supikoira estää syksyllä vesimyyrää kotiutumasta puutarhaan maan alkaessa routaantua, niin tämä on selvä hyöty: vesimyyrät joutuvat tekemään maanalaiset talvipesänsä jonnekin muualle kuin puutarhaan.

Supikoirien kulkuaukoista saattaa alkutalvella olla erityisempi haitta. Kulkiessaan aidan alta on supi joka kerta venyttänyt aukkoa suuremmaksi. Jos aukolle ei talven kynnyksellä tehdä jotain, niin on olemassa ilmeinen vaara, että ahkera jänis löytää tämän aukon vähälumisena talvena.

Nopein tapa tukkia aukko on pujottaa rautakanki muutamien verkon alimpien silmien läpi.

Supikoiraa vetävät puoleensa hedelmäpuitten pudokkaat, joita se ei kuitenkaan syö täysin erottelematta. Jos puitten alta löytyy sekä hyvälaatuisia että muumiotautisia omenia, niin supikoira jättää huonolaatuiset omaan arvoonsa. Näin ainakin ensimmäisessä vaiheessa.

Muutama täydellinen pääryynä on piilotettu kehnonpuoleisista omenoista koostuvan keon sisään.

 

 

 

Seuraava päivä. Supi on löytänyt päärynät, muut hedelmät on siirretty sivuun.

 

 

 

 

Puutarhurin kannattaa iltaisin kiertää puutarhassa keräten hyvälaatuiset pudokkaat talteen. Tämä saattaa jossain määrin pakottaa supikoiran hävittämään kehnompaa materiaalia.

Hyöty on monien mielestä kyseenalainen, sillä tämä muistuttaa heidän mielestään ruokkimista, jolle ei löydy perusteita. Toisaalta kannattaa muistaa, että supin kulkua on jotakuinkin mahdotonta estääkään.

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn