Vartteita 8.10. Latvusvarttaminen. Osa 1

Kokonaan uusiksi

Päärynän ja omenan latvusvarttamiseen saatetaan ryhtyä monestakin syystä, joista yleisin lienee lajikkeen kokonaisvaltainen vaihto paremmaksi arvioituun.

Ihanteellisena voidaan pitää n. kymmenen vuotta vanhaa puuta, joka on saavuttanut 2-3 metrin korkeuden ja jolla on 6-8 oksaa. Tämän ikäisen ja kokoisen puun oksat ovat puolen metrin päästä rungosta mitattuna tässä vaiheessa varttamisen kannalta kohtuullisen paksuisia.

Hankkeessa menee muutama vuosi, sillä asiassa vaikuttavat muutamat tekijät, joihin varttaja ei pysty vaikuttamaan. Ilmeisin näistä on arvaamattomat säät. Tämän lisäksi riittää se, että mustarastas telakoituu hetkeksikin äskettäin vartetulle oksanpätkälle ja se olikin sitten siinä.

1

Valmis latvusvartettu puu koostuu yleensä kolmesta osasta. Tässä tapauksessa:  perusrunko: ’Antonovka’, välirunko: ’Gorecheff’, hedelmää tuottavat oksat: ’Särsö’.

 

 

 

 

 

2

Etelä-Suomeen turhankin vaatimaton ’Forssin päärynä’ on latvusvartettu kokonaan uusiksi sekä madallettu samoihin aikoihin. Latvukseen vartettu lajike on ’Elokuun päärynä’. 

 

 

 

3

Neljä alinta oksaa ovat ’Renownia’. Kaikki muut maanpäälliset osat ovat  (alkuperäistä) ’Kavlåsia’.

 

 

 

Lajikkeen vaihtoon voidaan myös ryhtyä siinä vaiheessa, jolloin puulla on vain 2-3 oksaa. Lajikkeen vaihto suoritetaan tässä tapauksessa usean vuoden aikana sitä mukaa, kun uusia oksia ilmaantuu.

4

Sitä mukaa puu neljällä lajikkeella. Viidennen lajikkeen muodostaa latvaverso.

 

 

 

 

 

 

5

Sitä mukaa puun käsikirjoitus. 

 

 

 

 

 

Lajikkeen talteenotto

Lajikkeita voidaan ottaa säilöön, siis ylläpitokasvatukseen, latvusvarttamalla. Tämä säästää tilaa puutarhassa, koska näin toimien ei tarvitse istuttaa kokonaan uutta puuta jokaista lajiketta varten. Syitä yksittäisten oksien latvusvarttamiseen voi olla monta.

6

Espoolaisen tietyömaan alta hävitetyn päärynäpuun oksa on latvusvartettu päärynäpuuhun, jotta selviäisi edes se, mistä lajikkeesta olikaan kyse. Kuvassa vasemmalla X-päärynän nelivuotias oksa, oikealla emopuun (’Kägi bergamott’) oksa.

 

 

7

Tarhaomenapuuhun on vartettu kolme mielenkiintoisista siemenistä kasvatettujen taimien pätkää. Eriväriset metallilangat ovat värikoodeja.  

 

 

 

 

 

 

Pölytys

Suurilla omenatarhoilla istutetaan muutama runsaasti kukkiva koristeomenapuu pölytystä varmistamaan. Rajatummissa tiloissa voidaan tyytyä muutamaan latvusvartettuun oksaan.

8

Päärynäpuu ’Ladaan’ (latvus) on vartettu kolme vuotta aiemmin pätkä ’Tsisovskajaa’ (alempi oksa). Mielenkiintoista kylläkin oksat näyttävät kukkivan hieman eri aikaan. Tämä ei pölytyksen kannalta ole erityisen hyvä asia. 

 

 

 

 

 

9

Puusta on kuitenkin syksymmällä saatu satoa. Vasemmalla ’Lada’, oikealla ’Tsisovskaja’.

 

 

 

 

Brassailua

Vartettaessa punakukkaisia koristelajeja hedelmiensä vuoksi viljelyssä oleviin valkokukkaisiin omenapuihin kohdataan se vääryys, että kaikki punakukkaiset koristeomenapuut kukkivat keväällä aikaisemmin kuin tavalliset tarhaomenapuut. Toisaalta valkokukkaiset koristeomenapuut kukkivat myös aikaisemmin kuin tarhaomenapuut.

Valko- ja punakukkaisten omenapuitten lehtien syysväritkin poikkeavat myös toisistaan.

10

Pätkä siemenestä kasvatettua, nimeämätöntä vaaleapunakukkaista omenapuuta on liitosvartettu tarhaomenapuuhun. Oksa on merkitty valkoisella lapulla siinä toivossa, että keväisten leikkausten yhteydessä ei kävisi kalpaten.

 

 

11

Pätkä suhteellisen aikaisin kukkivaa ’Pirjaa’ on edellisenä vuonna vartettu ’Royalty’-nimiseen, kenties kaikista punaisimpaan myynnissä olevaan koristeomenapuuhun.

 

 

 

Sekä valkoisia että punaisia kukkia samaan puuhun suunnittelevalla on sikäli helppoa, että lajikesekaannuksia ei juuri ilmene.

12

Kolme vartetta. Vasemmalla tarhaomenapuu, keskellä siemenestä kasvatettu vaaleanpunainen nimeämätön lajike, oikealla ’Royalty’.

 

 

 

 

Menetelmät

Latvusvarttajalla on käytössään kolme perusmenetelmää, joista kahta käytetään tapauksissa, joissa varte on ohuempi kuin oksa, johon vartetaan. Asioista tarkemmin tässä.

13

Liitosvarte. ’Antonovkan’ latvukseen on edellisenä vuonna liitosvartettu pätkä ’Huvitusta’.

 

 

 

 

14

Kylkivarte. Elokuun loppuun mennessä omenapuun varteoksa on kasvanut yhtä paksuksi kuin oksa, johon se on vartettu. Varteteippikin on saanut kyytiä.

 

 

 

15

Kuorivarte. Näky on elokuun alussa melko roisi, mutta keväällä vartettu päärynänvarte on kehittynyt melkoisesti. Kuvassa sidonnassa käytetyn kumilangan jäännöksiä sekä varttamisvahaa.  

 

 

Artikkelin toiseen osaan pääsee tästä.

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn