”Viisi turvallista” on käsite, johon jokainen aloitteleva villiyrttien kerääjä törmää. Vuohenputki (Aegopodium podagraria) kuuluu itseoikeutetusti ja itsestäänselvästi tähän viiden kasvin ryhmään.
Kyse on kuitenkin sarjakukkaisiin (Apiaceae) kuuluvasta kasvista. Näitten kohdalla on syytä skarpata.
Vuohenputki on monivuotinen, alkuperäinen ja kasvaa kaikkialla Suomessa harvinaistuen pohjoiseen mentäessä.
Sesonki alkaa huhtikuun toisella viikolla.
Toukokuun ensimmäisellä viikolla näyttää taas tältä.
Vuohenputki on hyvä raaka-aine, josta on moneksi. Tässä tyydytään toteamaan, että kyse on hyvästä salaattikasvista, joka voidaan myös kiehauttaa.
Tuoreita vuohenputken aluslehtiä.
Kiehautettuja vuohenputken aluslehtiä.
Vuohenputki kasvattaa vaakasuoria, nopeasti eteneviä juurakoita. Kasvustoista voidaan tilata uusi lehtisato leikkaamalla ne alas.
Tähän tyyliin. Alasleikkaus on suoritettu kesäkuun kolmannella viikolla. Seuraava sato voidaan korjata kolmen viikon kuluttua.
Vuohenputket kukkivat niin pitkään kuin kesää riittää. Kuva kesäkuun kolmannelta viikolta.
Vuohenputkien aluslehtien maku on miedon mausteinen. Kasvi on sen verran satoisa, että sillä on, jos näin päätetään, (koti)taloudellistakin merkitystä.