Suomen näyttävin saniainen, kotkansiipi (Matteuccia struthiopteris), kasvaa alkuperäisenä koko maassa.
Luonnonvaraisia kotkansiipiä toukokuun lopulla.
Kaksi kaupasta ostettua kotkansiipeä. Kestää muutamia vuosia ennenkuin näitä voidaan ryhtyä jakamaan.
Saniaisten joukosta löytyy muutama myrkyllinen laji. Kaikki saniaiset muistuttavat toisiaan, mutta onneksi kotkansiivellä on yksiselitteinen tuntomerkki tai pikemminkin ominaisuus, joka auttaa tunnistamisessa, oli vuodenaika mikä hyvänsä.
Useampivuotinen, pulska kotkansiipi kasvattaa erillisiä ns. itiölehtiä, jotka jäävät talveksi pystyyn. Muilla saniaisilla itiöt ilmaantuvat ”tavallisten” lehtien alapinnoille.
Kotkansiipien itiölehdet näyttävät heinäkuun lopulla tältä.
Seuraavana vuonna, toukokuun lopulla ne näyttävät taas tältä. Kesän edetessä ne tietysti katoavat karikkeen joukkoon, mutta siinä vaiheessa uudet itiölehdet ovat jo nostaneet päänsä.
Kiehautettuja kotkansiiven versoja toukokuun keskivaiheilla. Tätä myöhemmäksi ei keruuta kannata jättää.
Keitettyjen kotkansiipien maku on mieto, miellyttävä ja omanlaisensa.
Kotkansiivet ovat myrkyttömiä kasveja. Ne eivät siis sisällä myrkkyjä, jotka keittämällä pitäisi poistaa. Tästä huolimatta suositellaan kotkansiipien kevätversojen keittämistä kymmenen minuuttia.