Risukomposti

Vähätöisin tapa päästä eroon risuista on paiskata ne metsään. Sikäli kuin se on mahdollista, niin tontille kuin tontille kannattaa jo pelkästään tästä syystä jättää pieni alue täysin hoidottaa. Ötökät kiittävät.

 

Risukompostin pohja

1

Maan peittämiseen soveltuvat pahvilaatikot kannattaa käsitellä pieneen tilaan mahtuviksi ja sanomalehdet kannattaa kerätä paperikasseihin, jotka nekin soveltuvat  katteeksi.

 

 

 

2

Varsinkin pahvit saadaan pysymään paikoillaan käyttäen lehtipuitten versonpätkiä nauloina. 

 

 

 

 

3

Risukompostin perusta on valmis.

 

 

 

 

 

Itse risukomposti

 

4

Valmiin risukompostin kanaverkon palasista koottua seinämää pitävät pystyssä marja-aronian vanhoiksi käyneet versot. Tarkoitus on, että kun nämä ränsistyvät pois, ne korvataan uusilla.

 

 

 

5

Vuotta myöhemmin. Risuilla ei ole ollut muuta suuntaa kuin alaspäin. Madaltumisen nopeuden määrää risujen pituus.

 

 

 

Risukompostiin ei tuoda muuta kuin pilkottuja risuja, sillä kompostiin ei voida antaa rikkaruohojen ilmaantua.

Risujen lahoamista voidaan nopeuttaa lisäämällä kohtuullisia määriä virtsaa ja tuhkaa. Virtsaa laimennetaan reilusti, jotta edes osa typestä päätyisi keon pohjalle, josta se ei haihdu niin innokkaasti kuin risujen pinnoilta.

Tuhka, joka sisältää kaikki muut kasvien ravintoaineet paitsi typpeä, ripotellaan keon päälle. Tästä se hiljakseen sateitten ansiosta päätyy keon pohjalle, missä varsinainen lahotustyö on meneillään.

Risuja lisätään lähinnä keväällä. Vuosien kuluttua kotipuutarhurilla on käytössään läjä hyvin selluloosapitoista massaa, jota voidaan sekoittaa varsinaisiin komposteihin tai vaikkapa vain ripotella syksyllä nurmikolle. Hiilellä on aina käyttöä maaperässä.

 

Risujen avokompostointi

Kuten metsään heitetyt risut katoavat maan poveen, niin katoavat myös harkitummin asetellut.

Puitten tyville päätyvät risut on syytä pätkiä mahdollisimman lyhyiksi.

6

Hedelmätarhan karsitut oksat on koottu yhteen kasaan.

 

 

 

 

 

 

7

Hennot oksat, joita on voitu käsitellä oksasaksilla, on pätkitty kottikärryyn, jolla ne kuljetetaan puitten tyville. 

 

 

 

 

 

 

8

Lopuksi on hellapuiksi kelpaavat oksat sahattu pätkiksi. Tukevat kottikärryt ovat toimineet sahapukkina. Kaksi kurkiparvea on bongattu. 

 

 

 

 

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn