Perunan kateviljely

Perunan kateviljelyä voidaan myös kutsua kuokattomaksi viljelyksi, sillä menettelyyn ei kuulu perunavakojen toistuvaa multaamista. Näitten tilalle astuukin perunamaan kahteen kertaan tapahtuva nurmisilpun lisäys.

Toukokuun loppu. Tästä se alkaa. Siemenperunoita on idätetty muutamia viikkoja lämmittämättömässä ulkorakennuksessa, jossa ne ovat saaneet vaatimattoman määrän luonnonvaloa. Lajike on ’Siikli’.

 

 

Kesäkuun alku. Maahan on lapiolla muokattu pari kottikärryllistä kotitalouskompostia. Yhdeksän perunaa on aseteltu maahan.

 

 

 

Kesäkuun puoliväli. Ruohosilpun käytössä ei ole nuukailtu, sillä perunoitahan ei ole kaivettu maahan. Räikeä sääntörikkomus selittyy sillä, että on haluttu nähdä miten tällaisessa tapauksessa oikeastaan käy.

 

 

Heinäkuun alku. Silppua on levitetty tähän mennessä kahteen kertaan. Tämä tulee riittämään, sillä keskikesällä lisätty silppukerros ei ehdi maatua ennen perunannostoa.

 

 

 

Heinäkuun loppu. Perunannostoon ryhdytään yleensä pari viikkoa kukinnan jälkeen.

 

 

 

 

Elokuun alku. Ensimmäiset ”uudet”, hyvin ohutkuoriset perunat on nostettu. Saaliin vaatimaton määrä, vajaa kilo, selittynee aikaisella nostolla. Juuristossa näkyy suuria määriä mukulanalkuja.

 

 

’Siikli’ ei ole varhais- eikä talviperunakaan, vaan syysperuna, joka soveltuu varastoitavaksi korkeintaan tyydyttävästi. Näin pienen koealan tuotos tosin syödään ennen mahdollista varastointia.

Tauteja ei viljelyn aikana havaittu, mikä johtuu kahdesta seikasta. Maalaji, runsasmultainen hietamoreeni, soveltuu aivan erityisen hyvin perunanviljelyyn. Toiseksi, paikalla ei ole viljelty perunaa ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen.

Kesäkuun alku. Perunan viljely onnistuu myös ruukussa.

 

 

 

 

Elokuun loppu. Satomäärä ruukkuviljelyssä jää yleensä vaatimattomaksi, vaikka viljelyaikaa voidaankin keinotekoisesti venyttää pitemmäksi kuin avomaalla.

 

 

 

Lokakuun alku. Yli jääneet siemenperunat on jätetty ulkorakennukseen ja jääty seuraamaan, miten niille käy. Viisi kuukautta myöhemmin tulos on nähtävissä. Käytössään versoilla on kyllä ollut ravinteita, mutta ovat joutuneet tyytymään siihen vesimäärään, mikä on mukuloista irronnut. Perunabonsai?

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn