Makki ja virtsa puutarhassa

Virtsa on oivallinen typpilannoite. Aikuinen ihminen tuottaa tätä asiallista hyödykettä nelisensataa litraa vuodessa. Veden osuus on 95%, kiinteän aineen osuuden muodostaa pääasiassa typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Ihmisen vuoden aikana tuottama virtsa sisältää siis muutaman kilon typpeä.

Tämä siis virtsasta, jota on kätevä käsitellä, ja joka käytännöllisesti katsoen steriloi itsensä säilytyksen aikana, jolloin sen pH nousee patogeeneille sietämättömäksi. Tällä seikalla on huomattava merkitys maanviljelyssä, jossa katsotaan, että puolen vuoden varastointi riittää. Asiassa vaikuttaa tietysti varastoinnin aikainen lämpötila.

Makki, siis ihmisperäinen uloste, on hieman kimurampi juttu. Ensinnäkin se sisältää ratkaisevasti vähemmän kasvien tarvitsemia pääravinneaineita kuin virtsa. Tavara koostuu bakteereista, suoliston eritteistä ja sulamattomasta ruoasta. Tavara on suttuista.

Päädytään siihen, että makin ja virtsan erottaminen toisistaan on järkevä ajatus. Värkkejä, joilla tämä onnistuu, löytyy kyllä. Seuraavassa ei erikseen mainita minkään valmistajan markkinoimaa tuotetta, vaan tyydytään toteamaan, että nämä löytyvät (rauta)kaupan hyllyiltä. Valmiin paketin muodostaa lämpöistuin, suppilomainen erotteluosa sekä virtsaletku.

 

Itse huussi

Huussi voidaan kliinisesti määritellä sateilta suojatuksi paikaksi, jossa makki erotetaan virtsasta. Seuraavassa yksi variaatio teemasta.

 

 

 

 

 

Rakennelman perustana toimii neljä maahan kaivettua sähkötolpan pätkää. Huomio kiinnittyy kahteen rei’itettyyn muovitynnyriin, joissa makin jälkikompostointi on käynnissä. Tähän palataan.

Huussin kattona toimii läpinäkyvä pleksilevy, joka lepää kumisten eristenauhojen päällä. Ikkunoita ei siis ole, mutta katon läpi voi tiirailla tähtiä. Lautavuoraus on säänpuolelta käsitelty tärpätti-tervaseoksella (puolet kumpaakin). Kalusteet, siis istuin sekä tälle johtava askelma, ovat kahdentoista millin vesivaneria.

 

 

 

 

 

Huussin takapuolelle on asennettu ylöspäin aukeava luukku, josta saadaan retuutettua ulos makkia sisältävä muovisaavi.

 

 

 

 

 

Huussin suppilomaiseen istuimeen liittyvä muoviletku johtaa säänkestävään kanisteriin. Säänkestävällä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että kanisteri ei halkea, kun sen sisältämä virtsa talvella jäätyy.

 

 

 

 

 

Hiiret ovat talven aikana järsineet istuinkannen reunaa. On vaikea sanoa, mikä ajaa näin epätoivoiseen tekoon.

 

 

 

 

 

 

 

Kuivikeastioita on kaksi. Suuremmassa on syksyn lehtiä ja pikkurisuja, pienemmässä täysin valmista talousjätekompostia.

Makin ja virtsan erottaminen toisistaan eliminoi turhat hajut. Varsinaisia hajuhaittoja saadaan aikaiseksi vain siten, että nämä ainekset päästetään kosketuksiin toistensa kanssa.

 

Jälkipuinti

Kuten muistetaan, huussissa pidetään kahta kuivikeämpäriä. Makkituotoksen päälle ripotellaan sekä täysin valmista kotitalousjätekompostia että lehti-risuseosta. Näin saadaan makin kompostoituminen saman tien käyntiin jo huussissa. Verraten ravinneköyhä makki ei väkevöitä näin syntyvää seosta siinä määrin, että siitä olisi ympäristölle haittaa sen enempää  kuin peruskompostistakaan. Asian taustalla on tietysti lannan ja vastaavien ainesten läjittämistä säätelevät asetukset. Pohjaveden pumppausalueilla nämä asetukset ovat tiukkoja.

Vähintään vuoden erillisessä astiassa jälkimuhinut seos voidaan siis läjittää. Maanvarainen läjä kasvaa keväisin, kun toinen tynnyreistä tyhjennetään. Uudet, huussista saapuvat satsit kaadetaan tyhjennettyyn tynnyriin, ja näin jatketaan seuraavaan kevääseen. Tämän jälkeen tynnyri saa olla vuoden rauhassa. Materiaalia muhitetaan siis 0-1vuotta huussin saavissa sekä yhden kokonaisen vuoden tynnyrissä.

Tässä vaiheessa oivalletaan, miksi keskikokoisessa taloudessa kaksi kappaletta tynnyreitä riittää.

 

 

 

 

 

Kahden maanrakennuslevyn väliin läjitettyä makilla maustettua kompostia. Taustalla tynnyrit.

Asiassa empivää muistutetaan lopuksi muutamasta perusasiasta. Tuore virtsa voidaan laimennettuna käyttää lannoitukseen tai kaataa kotitalousjätekompostiin typenlähteeksi. Makki voidaan käsitellä erikseen, ja lopuksi levittää keväisin vaikka nurmikolle. Kyseessähän on tässä vaiheessa ”vain” komposti.

Todella kovat kundit/kimmat käyvät huussissa talvisinkin. Saattaa olla, että tällöin joudutaan hankkimaan kolmaskin tynnyri.

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn