Lounais-Suomen suunnalla harvinaisena kasvavaa (rohto)kalmojuurta (Acorus calamus) on syytä käyttää harkiten. Kyseessä on väkevä ryyti, jolla on kautta aikain maustettu niin liköörejä kuin oluttakin. Kasvin tuoksu liikkuu jossain inkiväärin ja mandariinin suunnalla ja sitä on käytetty kosmetiikkatuotteissa kuten hajuvesissä.
Kalmojuuri viihtyy parhaiten matalassa vedessä tai aivan vesistöjen tuntumassa, mutta pärjää myös avomaalla.
Savisella alustalla kasvava kalmojuuri jää matalanpuoleiseksi.
Avomaan kalmojuurten tyvet tuppaavat punertamaan.
Viljeltyjä kalmojuuria.
Suomen luonnonvaraiset kalmojuuret ovat kaukaa idästä kotoisin, eivätkä tuota itämiskykyistä siementä. Muualta toki löytyy vähemmän martoja kantoja.
Kalmojuuren puikelokukka.
Kalmojuuren juuret löytyvät n. viidentoista sentin syvyydestä.