Syötävät luonnonkasvien lehdet/versot 4.60. Järviruoko

Järviruoko (Phragmites australis) kasvaa kaikilla mantereilla, joilla esiintyy edes jonkinlaista kasvukautta. Suomalaista järvi- tai merimaisemaa on vaikea kuvitella ilman tätä kosmopoliittia.

 

 

 

 

 

Tältähän se näyttää. Kaikkialla.

 

 

 

 

 

 

 

Järviruoko pystyy myös kasvamaan ojissa. 

Aikaan, jolloin kaikilla perhekunnilla oli oma syöttöporsaansa, suhtautuminen järviruokoon oli mutkatonta. Juuret revittiin irti rantamudista, huuhdeltiin rantavesissä ja tarjottiin possulle.

Metsäsissit taas keittävät juurakoita puoli tuntia, juovat keitinveden ja syövät kaiken minkä pystyvät nielemään. 

 

 

 

 

 

Vasemmalla useamman vuoden ikäisiä juurakonpalasia, oikealla nuorempaa materiaalia.

Krouviin menoon tottumattomalle modernille ihmiselle on tarjolla keväiset versot. Täysin hienostelemiseksi homma ei kuitenkaan mene, siitä pitää huolen vedestä täyttyvät kumisaappaat.

 

 

 

 

 

Keväinen työmaa näyttää tältä. Huomio kiinnittyy siihen, että tässä vaiheessa alkaa vihertää.

 

 

 

 

 

Talteen leikattuja järviruo’on versoja.

 

 

 

 

 

Versojen alemmat valkoiset osat keitetään, jonka jälkeen ne suorastaan sulavat suussa.

Järviruo’on keväisten versojen mieto maku miellyttää kaikkia. Maku on suorastaan hienostunut.

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn