Syötävät luonnonkasvien lehdet/versot 32.60. Keto-orvokki

Suomessa viljellään orvokkeja syötävien kukkiensa takia, jotka käyvät salaattien koristeiksi. Viljelyssä on tietysti isokukkaisia lajeja ja lajikkeita.

 

 

 

 

 

 

 

Sarviorvokit (Viola Cornuta-ryhmä), joita saa vaikka minkä värisinä, ovat kotoisin Lounais-Euroopasta. Ne tarjoavat kukkia koko kasvukauden.

Mutta entä luonnonkasvit? Keto-orvokilla (Viola tricolor) on kyllä näyttävät kukat, mutta ne jäävät verrattain pieniksi.

 

 

 

 

 

Myös keto-orvokin kukkien väri vaihtelee kolmen värin puitteissa.

Asia ei kuitenkaan jää tähän, sillä keto-orvokkien versojen maku on, kuten tapana on sanoa, parfyyminkaltainen. Asiaan kannattaa tutustua.

 

 

 

 

 

Keto-orvokin maanpäällinen komeus kesäkuun alussa. Huomio kiinnittyy siihen, että kasvi puskee peräti seitsemää eri kehitysvaiheessa olevaa versoa. Keto-orvokkia voidaan siis verottaa pitkin kasvukautta.

 

 

 

 

 

Kiehautettuja keto-orvokin kukkimattomia versoja.

Suomessa kasvaa toista tusinaa orvokkia. Keto-orvokkiakin useammin törmää ihmisten nurkissa itsepintaisesti viihtyvään pelto-orvokkiin (V. arvensis), joka kuten keto-orvokkikin, kukki aina.

 

 

 

 

 

Pelto-orvokki. 

Multavissa metsissä kulkijaa ilahduttaa joukko toisiaan muistuttavia sinikukkaisia orvokkeja, jotka kaikki ovat myrkyttömiä kasveja.

   

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn