Omenamössö kunniaan

 

Omenasta on moneksi, ja jokainen kypsä omena voidaan hyödyntää.

Kaikkien hyödyntämistapojen perustana on lajittelu. Käytännön käyttöluokat ovat ehjä ykköstavara, joka säilyy, ja kakkostavara, joka on hyödynnettävä saman tien. Kuvassa ’Paasikivi N:o 2’.

 

 

Omenapiirakka, omenamehu, kokonaisena säilötty omena, kuivattu omena jne.

 

 

 

 

Monimutkaisempien ja hienostuneempien valmistus- ja säilöntätapojen lisäksi löytyy suoraviivainen omenamössö-menettely. Mössön valmistuksessa leikataan omenasta talteen kaikki paitsi siemenkota, silmä ja kanta. Kuorellisia omenan paloja keitetään hämmentäen kymmenisen minuuttia. Sokeria tai hunajaa voidaan lisätä.

Hillontapaisen, klimppisen mössön annetaan jäähtyä, jonka jälkeen se pakastetaan.

Syksymössö on keitetty ja talviomenat, tässä tapauksessa ’Linnan omena(t)’ jäävät odottamaan vuoroaan.

 

 

 

Pakasterasioista ei voi syntyä pulaa.

 

 

 

 

Mössöä voidaan syödä vaikka sellaisenaan. Kaurahiutale-omenamössö-mustikkajugurtti-aamiaisesta löytyy väriä.

 

 

 

Omenamössön näppäryys perustuu siihen että siihen kelpaavat niin herkku- kuin talousomenatkin, eikä säilönnässä välttämättä tarvita lisättyä sokeria.

Mössön valmistusajankohdat määräytyvät sen mukaan kun puutarhasta löytyy omenaa, jolle ei muuta käyttöä keksi.

Niin kauheata omenaa ei hevillä löydy, josta ei mössöä voisi valmistaa. Jos näin kuitenkin on päässyt käymään, niin viimeisenä keinona voidaan kauhistukset luovuttaa kotieläinten pitäjille.

Mössön lisäksi on siis syytä nostaa myös barterointi kunniaan.

Kesäomenan säilyvyys on kehno, jonka lisäksi loppukesän lämpötilat eivät suosi säilytystä, syksyllä taas kaikki on toisin.

 

 

 

Vuohet arvostavat omenia, ja vaihdossa on tällä kertaa…

 

 

 

 

 

 

…saatu purkki kotitekoista vuohenjuustoa sekä kurpitsa, joka ei ole mitään varsinaista lajiketta.

 

 

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn