Kaukoidästä kotoisin olevan mukulapähkämön (Stachys affinis, toisinaan: S. sieboldii) epävirallisempi nimitys ”kiinanartisokka” ei viittaa kasvitieteelliseen sukulaissuhteeseen maa-artisokan kanssa, vaan siihen, että molempien kasvien viljelytekniikat ovat jotakuinkin yhteneväiset.
Luontevimpia vertailukohteita ovat Suomessa koristekasveina kasvatetut rohto-, jalo-, sekä nukkapähkämöt. Pöytään voidaan tässä yhteydessä myös lyödä luonnonvarainen peltopähkämö, joka mukulapähkämön tapaan tuottaa syötäviä mukuloita. Huulikukkaiskasveihin lukeutuvia perennoja kaikki tyynni.
Maailmalla myydään toki mukulapähkämöitten siemeniä, mutta kasvin viljelyyn tutustuva aloittaa kätevimmin tilaamalla mukuloita vaikkapa Suomessa toimivasta nettifirmasta.
Postilähetyksen saavuttua otetaan huomioon, että mukulat kannattaa mieluusti istuttaa lämpimään maahan. Ellei näin päästä tekemään, niin mukulat kannattaa esikasvattaa, eli ruukuttaa samantien. Viimeistään kesäkuun alussa siirrytään avomaalle.
Asiallisissa oloissa Etelä-Suomessa avomaalla vuodesta toiseen pärjäävä kasvi ei ole mikään arkajalka.
Tilaajasta sekä riippuvista että riippumattomista syistä mukulat ovat viettäneet piiitkän viikonlopun postikonttorissa.
Toukokuun alussa taimettuminen on käynnissä.
Toukokuun lopulla on taimet istutettu avomaalle.
Heinäkuun lopulla mukulapähkämöt ovat päässeet vauhtiin.
Syyskuun puolivälissä riittää kasveilla vielä puhtia.
Muutama huomio matkan varrelta
Mukulapähkämön leviävyydellä viitataan useimmiten siihen, että mukulapähkämön lievästi lamoavat varret juurtuvat nivelkohdistaan minkä kerkiävät.
Tarkemmassa syynissä löytyy lehdistä jokunen syöntireikä.
Todennäköinen syyllinen löytyy lehden alapinnalta: koteloituva toukka.
Sadonkorjuuta
Mukulapähkämö on reipas kasvi, eikä sadonkorjuuseen tarvitse ryhtyä kovin aikaisin. Mukulat kehittyvät kunnes maan jäähtyminen pysäyttää tämän. Kiirettä ei siis ole.
Mukulapähkämö on sangen satoisa kasvi, suhteellisesti ottaen. Viljelypanoksen ollessa yksi mukula viljelytuloksena on useita kymmeniä.
Kevyessä, siis hiekkaisessa maassa kasvanut mukulapähkämö on helppo irrottaa maasta kokonaisena.
Samaisen kasvin koko sato putsattuna ja keitettynä. Maku on mieto ja miellyttävä.
Sadonkorjuun jälkeen
Muutama maasta syksyllä kaivettu mukula on istutettu takaisin kuoppaan. Varovainen viljelijä peittää istutuspaikan vielä kuusenoksilla.
Varovainen viljelijä kasvattaa myös muutaman kasvin ruukuissa, jotka siirretään talveksi maakellariin. Näistä on hyvä jakaa kavereille lisäysmateriaalia seuraavana keväänä.
Ruukussa kasvaneet mukulapähkämöt ovat ränsistyneet lokakuun puolenvälin paikkeilla.