Kaksi tapaa hyödyntää vihreät tomaatit

Kasvutapoja

Pensastomaatit, joilla on niin sanottu päättyvä versonkasvu, vaativat useimmiten muutaman tukikepin. ”Varkaita” ei näistä nypitä, mutta kovin tiheätä kasvustoa kannattaa kyllä harventaa, jotta kehittyvät tomaatit saisivat mahdollisimman paljon valoa.

Kasvihuonetomaatit, joitten versonkasvua kutsutaan päättymättömäksi, kasvattavat yhtä kattoon asti ylettyvää rankaa. Ankaralla ”varkaitten” vainoamisella voidaan saavuttaa se, että tomaatit kypsyvät rankansa tietyllä osuudella samanaikaisesti. Näin toimitaan ammattipuolella.

Myynnissä on myös lajikkeitten siemeniä, joista kehittyy kasvutavaltaan kahden edellämainitun perustapauksen välimuotoja.

Kotipuutarhuri joutuu tekemisiin vihreitten tomaattien kanssa kasvi- ja kasvatustavoista huolimatta, sillä loppukesällä yksittäisten tomaattien kypsyminen riippuu säistä, joita ei voida ennustaa viikonkaan päähän.

Hyvänkokoisia vihreitä tomaatteja voidaan kerätä talteen paperipussiin ja jälkikypsyttää huoneenlämmössä ruokakomerossa. Aikaa kuluu tähän muutamia viikkoja.

Nappimaisia, halkaisijaltaan alle kolmen sentin raakileita ei kannata kerätä talteen, sillä nämä eivät jaksa punertua asiallisesti. Poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat pikkuruiset kirsikkatomaatit, jotka pienestä koostaan huolimatta saattavat olla kehityksessään sellaisessa vaiheessa, että pystyvät jälkikypsymään.

Tässä vaiheessa päätetään, annetaanko tomaattien punertua ruokakomerossa, vai ryhdytäänkö niitä saman tien hyödyntämään ruoanlaitossa.

 

 

 

Paperipussissa punaisiksi kypsyvät tomaatit eivät saavuta samaa maukkuutta kuin auringonvalossa kypsyneet. Ne kannattaakin paloitella paistinpannulle ja muuttaa soseeksi, joka pakastetaan kastikkeitten pohjiksi.

 

Paistetut vihreät tomaatit

Asiallisen kokoiset vihreät tomaatit viipaloidaan ja pyöritetään vehnäjauhoissa. Kiekot paistetaan paistinpannussa mielellään voissa. Vehnäjauho ja voin hera muodastavat ruskean pinnan, joka pitää tomaatin mehut kurissa.

Leivityksessä voidaan myös käyttää ”kaksinkertaista” leivitystä, joka muodostuu kolmesta vaiheesta: pyöritys vehnäjauhoissa, dippaus vatkattuun kananmunaan, sekä lopuksi pyöritys korppujauhoissa.

Vasemmalla vehnäjauhoissa pyöriteltyjä viipaleita, oikealla kuorittuja, kokonaisina säilöttyjä vihreitä tomaatteja.

 

 

 

 

Säilötyt vihreät tomaatit

Vihreät tomaatit voidaan myös säilöä etikkaliemeen. Prosessi on seuraava: ensiksi kaltataan tomaatit, elikkä tipautetaan ne kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi, jonka jälkeen niitten varovainen kuoriminen on mahdollista.

Tämän jälkeen tomaatteja keitetään hiljalleen koosta riippuen 5-10 minuuttia esivalmistetussa liemessä jonka tekijät ovat seuraavat:

3 dl väkiviinaetikkaa

3 dl vettä

5 dl sokeria

Jos halutaan viedä asiaa chutneyn suuntaan, niin mahdollisia mausteita ovat mm. kaneli(tanko), pilkottu chili, rouhittu inkivääri ja muutama neilikka.

Vihreät tomaatit ladotaan keittovaiheen jälkeen lasipurkkiin ja peitetään käytetyllä keitinliemellä.

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn