Herkkuhyppykurkku (Cyclanthera pedata) ei ole vain lystikäs Andeilta kotoisin oleva trooppinen köynnös, vaan myös hyötykasvi sanan varsinaisessa ”suomalaisessa” merkityksessä.
Näin siksi, että sen tuotto vetää vertoja sille, mitä kotipuutarhurin pensastomaatti tuottaa. Kasvi pystyy tähän niin muovihuoneessa kuin avomaallakin.
Sangen merkittävää on myös se, että kasvit voidaan istuttaa suoraan avomaalle, jossa ne saattavat pärjätä jopa ilman kastelua.
Kyse on eräänlaisesta maatiaiskasvista, sillä myynnissä olevista siemenistä kasvaa yksilöitä, joiden hedelmät ovat kookkaampia kuin sen villeillä lajitovereilla.
Siemenet voidaan kylvää jo huhtikuun alussa kunhan valoa riittää. Ne itävät muutamassa viikossa.
Herkkuhyppykurkun siemenet on idätetty samassa purkissa. Menettely säästää kylvövaiheessa aikaa ja tilaa, mutta kostautuu koulintavaiheessa.
Pisimmälle päässeitten kasvien kouliminen on onnistunut hyvin, hitaammat ovat selvästi ottaneet nokkiinsa.
Tukikepit kannattaa laittaa paikoilleen aikaisessa vaiheessa. Keppejä ei poisteta, vaan niitä lisätään tarpeen mukaan. Köynnös tietää kyllä miten niitten kanssa toimitaan.
Viljely muovin alla
Yksinäänkin kasvavaan herkkuhyppykurkkuun ilmaantuu hedelmiä. Kasvi pystyy siis pölyttämään itsensä. Ulkopuolista apuakaan, siis siitepölyn siirtämistä pensselillä kukasta kukkaan, ei tarvita, kunhan tuuletuksen yhteydessä edes muutama hyönteinen löytää tiensä kasvustoihin.
Kunhan herkkuhyppykurkku on ruukutettu lopulliseen ruukkuunsa ja ruukun paikka on päätetty, niin sille voidaan asentaa lanka, jota pitkin köynnös kiipeää kesäkuun puoleenväliin mennessä kattoon.
Loppukesään mennessä on jouduttu virittämään vaakalankoja kasvuston yläosiin.
Herkkuhyppykurkku on yksivuotinen ruohovartinen kasvi, eikä sillä ole varaa vitkastella hedelmien, siis siementen tuotossa.
Ruukkuviljely avomaalla
Seitsemän litran ”omenapuuruukku” riittää niin muovihuoneessa kuin avomaallakin, sillä herkkuhyppykurkku tuottaa hämmästyttävän vaatimattoman juuriston.
Kesäkuun alku. Puolitoistametrinen kasvi on tuotu puolivarjoon totuttelemaan ulkoilmaan.
Heinäkuun puoliväli. Kasvi on kivunnut lankaa pitkin kolmen metrin korkeuteen. Ensimmäiset hedelmät voidaan korjata.
Herkkuhyppykurkun kukat ovat melko vaatimattomia. Suurin osa kukissa vierailijoista on kärpäsiä.
Avomaalle istutus
Herkkuhyppykurkku tuottaa avomaalle istutettuna yhtä hyvin kuin ruukussa kasvaessaankin.
Herkkuhyppykurkku on istutettu viisivuotiaan omenapuun tyvelle. Elokuun alkuun mennessä omenapuu on kadonnut näkyvistä. Kumpaakaan kasvia ei ole kasteltu.
Herkkuhyppykurkkua ei kannata istuttaa pienten puitten tyvelle, vaikka puut eivät millään kohtalokkaalla tavalla tästä kärsisikään. Järkevämpiäkin viljelytapoja on.
Jos päädytään istuttamaan avomaalle, niin herkkuhyppykurkkua kannattaa kasvattaa humalan tapaan, siis hyödyntäen sitä tosiasiaa että se tarvitsee tilaa pikemminkin pysty- kuin vaakasuunnassa.
Kiipeilytelineeksi käy myös verkkoaita.
Sadonkorjuu
Kun hedelmät ovat saavuttaneet n. kuuden sentin pituuden, ne kannattaa korjata saman tien. Niitä ei siis kannata jättää kehittämään siemeniään täysin kypsiksi, ellei siemeniä ole tarkoitus kerätä talteen.
Hedelmien piikit ovat melko pehmeitä ja ronski kotipuutarhuri popsiikin näitä suoraan kasvustosta.
Fiinimmässä käsittelyssä hedelmien piikit rapsutetaan veitsellä irti ja halkaistujen hedelmänpuolikkaitten siemenet poistetaan lusikkaa käyttäen.
”Hyppy”-sana herkkuhyppykurkun nimessä viittaa siihen, että täysin kypsän hedelmän poksahtaessa auki, yksinkertainen vipumekanismi kykenee jossain määrin sinkauttamaan siemeniä ympärilleen.
Jos syksyn lehdet olisivat lintuja, niin tältähän ne näyttäisivät. Tämän ufommin siemeniä ei voida kuvailla.
Herkkuhyppykurkkua on helppo lisätä pistokkaista.
Herkkuhyppykurkku maistuu kurkulta, vaikka suutuntuma onkin erilainen. Siinä missä kurkkua voi milteipä juoda, herkkuhyppykurkkua pureskellaan pitkään.