Eksoottiset ruokamukulat. Pikkujamssipapu (Jicama)

Todettakoon heti aluksi, että Etelä-Amerikasta kotoisin oleva pikkujamssipapu (Pachyrhizus erosus) ei Suomessa ehdi avomaalla tuottaa minkäänlaista mukulasatoa. Kyseessä on toki monivuotinen köynnös, jonka mukuloita voi säilyttää yli talven, kunhan muistaa, ettei pikkujamssipapu kestä jäätymistä.

Pikkujamssipapu ei ole erityisen pikkuinen eikä myöskään jamssi. Pavuksi sitä sopii kyllä nimitellä, sillä se kuuluu hernekasveihin (Fabaceae). Palkokasvistahan tässä on kyse, vaikka yksivuotisessa kasvatuksessa ei nähtäisikään sen enempää kukkia kuin palkojakaan. 

Pikkujamssipavusta voidaan syödä vain mukulat. Kasvin muut osat ovat myrkyllisiä.

Meksikossa pikkujamssia kutsutaan nimellä jicama. Voidaan sopia siitä, että tämä on kasvin kansainvälinen nimi.

Jicaman siemenet vaativat itääkseen yli kahdenkymmenen asteen lämpötilan. Ne kannattaa siis sijoittaa pakastimen päälle (jossa pakastimen hukkalämmön ja korkean sijainnin takia lämpötila on asteen pari korkeampi kuin muualla kämpässä), suihkutilan sähkölämmitetylle lattialle tai lämpöpatterin likelle. Jicaman siemenet saattavat yllättää perustarhurin, joka on tottunut siihen, että kaikki siemenet itävät huoneenlämmössä.

Asiaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä jicama vaatii pitkän kasvatuskauden. 

 

 

 

 

 

Lopuksi jicaman siemenet itävät. Kuva kesäkuun ensimmäiseltä viikolta.

 

 

 

 

 

 

 

Viherhuoneessa jicamat kasvavat asiallisesti. Kuva loppukesältä.

 

 

 

 

 

Kasvit ovat sotkeutuneet viherhuoneen kattorakenteisiin. Kuva syyskuun toiselta viikolta.

 

 

 

 

 

Jicaman lehti.

 

 

 

 

 

Lokakuun puolella jicamat ränsistyvät…

 

 

 

 

 

…ja päästään korjaamaan satoa. Kaikista ruukuista löytyy yksittäinen, hieman golfpalloa suurempi pallukka.

Tässä vaiheessa muistetaan, että Etelä-Amerikassa viljellään kahta jicaman muotoa. Agua-muodon mukuloitten maitiaisneste on läpinäkyvää, leche-muodon maitomaista. (Aivan: agua tarkoittaa vettä, leche viittaa maitoon)

Tässä artikkelissa esiintyy agua-muoto. 

 

 

 

 

 

Keitetty ja viipaloitu jicaman mukula.

Keitetty jicama maistuu aavistuksen makealta ja tietysti tärkkelykseltä. Mukulan hillitty perusmaku on havaittu hyväksi lähtökohdaksi kaikkialla missä jicamaa nykyään viljellään. Näissä maissa korjataankin useamman kilon painavia mukuloita.

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn