Bonsai 8.10. Perennat

Perennabonsaita voidaan luonnehtia seuraavasti: bonsain muotokielestä inspiraationsa ammentava monivuotisten ruohovartisten kasvien käsittelytapa, jonka päämääränä on  ilmentää esikuviensa niukkuuden estetiikkaa.

Lyhyempi luonnehdinta kuuluu: minähän teen mitä lystään.

Työjärjestys on yksiselitteinen. Huhtikuussa, ennen kasvien heräämistä varsinaiseen kasvuun, ne kaivetaan ylös. Mullat ravistellaan juurakoista, niitä typistetään ja ne ruukutetaan noin puolen litran tavanomaisiin ruukkuihin. Tarkoitus on tässä ensimmäisessä vaiheessa selvittää, mitä ne ylipäänsä aikovat. Ruukut kannattaa peittää muutamalla kasvuharson kerroksella tasaamaan lämpötilojen heilahteluja.

Käsittelyä voidaan verrata perennojen jakamiseen, siis täysin vakiintuneeseen lisäyskäytäntöön.

Sisätiloihin kasveilla ei ole asiaa.

Mielenkiintoiset tapaukset siirretään kuukautta myöhemmin mahdollisimman matalaan astiaan, vaikkapa matalapolttoiselle aluslautaselle, johon on helppo porata reikä.

Verikurjenpolvi. Skannattu dia.

 

 

 

 

Mäkikuisma. Skannattu dia.

 

 

 

 

Valkohanhikki. Skannattu dia.

 

 

 

 

Pujo. Skannattu dia.

 

 

 

 

Hevonhierakka. Skannattu dia.

 

 

 

 

Verikurjenpolvi, mäkikuisma, pujo sekä hevonhierakka ovat yleisiä luonnonvaraisia kasveja. Valkohanhikki on lähinnä koristekasvi, joka kykenee leviämään ympäristöön. Kasvia tavataan myös hengailemasta satamissa ja lastauspaikoilla aidon kosmopoliitin tapaan.

Muotoilussa pätee oikeastaan vain yksi sääntö: maanpinnan (matalan ruukun mullan pinnan) yläpuolelle tuodaan tähän soveltuva osa juuristoa.

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn