Bataatin viljely 2.2. Mukulaomavaraisuus

Satomäärät, jotka voidaan saavuttaa bataatin avomaaviljelyssä Suomessa, ovat riippuvaisia kesän säistä, kuten vuoden 2014 hyvin kolea alkukesä osoitti. Tällaisena vuotena saatetaan avomaalla joutua tyytymään siihen, että satoa ei saada kuin siemenperunoiksi.

Sadon määrään voidaan toki pyrkiä vaikuttamaan kasvattamalla bataatit muovitunnelissa, minikasvihuoneessa, kausihuoneessa tai tarpeeksi valoa läpäisevän harson alla.

Itse bataatin viljelyä on käsitelty taannoin tässä, ja seuraavassa rajoitutaankin tarkastelemaan keinoja, joilla voidaan saavuttaa omavaraisuus mitä tulee lisäysmateriaaliin.

Syyskuun loppuun mennessä maan lämpötila laskee kymmenen paikkeille. Tällaista ei juuri esiinny bataatin kotikunnailla, eikä ole syytä olettaa, että sen mukulat jaksaisivat enää kehittyä näissä oloissa.

 

 

 

Sadonkorjuussa kannattaa ensin kerätä rönsyt pinoon. Maahan tiukasti juurtuneet versojen kohdat jätetään paikoilleen, jotta nähtäisiin mistä kannattaa kaivaa.

 

 

 

 

 

Maasta revittyjen rönsyjen joukosta löytyy myös kosolti kevyesti juurtuneita nivelkohtia.

 

 

 

 

Juurtuneet nivelkohdat, joissa on lehti sekä näin ollen myös lehtihanka, mistä verso voi kasvaa, otetaan talteen.

 

 

 

 

Varren pätkät on ruukutettu ja viety viherhuoneeseen, jonka lämpötila on vielä syyskuussa kasvulle sopiva.

 

 

 

 

Viisi viikkoa myöhemmin, lokakuun puolella, rönsyily on alkanut. Tässä vaiheessa ruukut on jo siirretty sisätiloihin.

 

 

 

Näin käsitellyt versonpätkät kasvavat valtoimenaan läpi talven. Ne vaativat siis paljon tilaa.

On kuitenkin mahdollista siirtää tätä tilantarpeen ilmaantumista tammi-helmikuulle. Tässä menettelyssä otetaan käyttöön itse viljellyt mukulat.

Maasta kaivetut bataatin mukulat, joiden koot ovat vaatimattomia, voidaan säästää siemenbataateiksi.

 

 

 

Samat bataatin mukulat marraskuun puolivälissä.

 

 

 

 

Säästetyt bataatit säilytetään huoneenlämmössä. Näihin ilmaantuu viimeistään marraskuussa silmuja. Elleivät mukulat vallan rypisty, niin versoilla riittää kyllä vettä, eikä niitten ruukuttamisessa ole kummempaa kiirettä. Toisaalta pieneen ruukkuun laitettu mukulanpala ei vie paljonkaan tilaa tässä ensi vaiheessa.

Sisäkasvatuksen loppuvaiheessa, kesän kynnyksellä ennen kasvien ulosvientiä tilantarve kasvaa huomattavaksi.

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn