Avomaankurkut 3.3. Herkkukurkut

Perus etikka/sokeri-säilöntäliemeen kuuluu :

  • yksi osa etikkaa
  • yksi osa sokeria
  • kaksi osaa vettä
  • (suolaa)

Mitat ovat tilavuusmittoja. Näin syntyvä liemi on sangen happoinen ja säilöö vaikka faaraon. Perusreseptiä varioidaan usein siten, että etikka- tai sokerimäärää vähennettäessä lisätään säilöntäaineita. On kuitenkin hyvä tietää, että lisäaineet eivät ole välttämättömiä, kunhan säilöttävä aines saadaan kuumennettua. Tulos on viralliselta luokitukseltaan puolisäilyke, jonka säilyvyys mitataan kuukausissa.

Avomaakurkkujen säilöntäliemen mausteet ovat pitkälti perinteisiä. Kyseeseen tulevat tilli kaikissa käyttömuodoissaan, valkosipuli, sinapinsiemenet ja pippurit.

Lasitölkki on laskettu kuumaan vesihauteeseen. Säilöntäliemi kaadetaan tämän jälkeen kiehuvan kuumana viipaloitujen kurkkujen päälle.

 

 

 

Liemen lisäyksen jälkeen kurkut vaihtavat väriä saman tien.

 

 

 

 

Säilöntälientä kannattaa valmistaa yli välittömän tarpeen. Sille löytyy käyttöä.

 

 

 

 

Avomaankurkun viljelijä pitää kunnia-asianaan, että jokainen kurkku saadaan hyödynnettyä. Varsinainen sesonki kestää heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun saakka. ”Tillikurkut” tai tuttavallisemmin ”Mummonkurkut” kannattaa ottaa repertuaariin jo vaihtelun vuoksi. Kyseessä ei ole säilyke, vaan etikalla piristetty kurkkusalaatti.

Viipaloituja vaihtelevankokoisia kurkkuja, säilöntälientä sekä tillin tällä kertaa korvaavat timjaminoksat.

 

 

 

Viipaloitujen kurkkujen ja pilkottujen timjamin oksien päälle on pirskoteltu kylmää säilöntälientä ja tämän jälkeen tölkkiin on kaadettu säilöntäliemen ärhäkkyyttä laimentavaa vettä. Tölkkiä ravistellaan ja nostetaan jääkaappiin, missä se säilyy melkein viikon. Kurkkujen väri säilyy raikkaan vihreänä.

 

 

 

 

Viimeistään kasvukauden lopulla joudutaan tekemisiin alamittaisten kurkkujen kanssa. Nämä ”Cocktail-kurkut” säilötään kuten herkkukurkut, siis käyttäen kuumennettua lientä.

Pieniin, hyvin kiinteisiin kurkkuihin kannattaa ennen säilöntää tökätä varmuuden vuoksi haarukalla reikiä.

 

 

 

On yleisesti tunnettu tosiasia, että makkaraa saa syödä aamuisin vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, että on itse valmistanut sinappirelishinsä. Näin toimitaan Suomessa, kohtuuden maassa; saksalaisia ehto ei koske.

Kuumassa öljyssä tai kiehuvalla vedellä herätetty sinappijauhe maistuu palaneilta kengänpohjilta, eikä siis kelpaa sellaisenaan. Joko tyydytään käyttämään kaupan sinappia, tai valmistetaan se itse.

Sinappirelishin resepti on yksinkertainen: silpuksi pilkottu herkkukurkku ja sinappi yhdistetään. Sekaan puserretaan valkosipulin kynsi, tai sitten ei. Mieluummin kyllä.

Jos relishiä valmistetaan yli välittömän tarpeen, jolloin purkkia joudutaan avaamaan ja sulkemaan moneen kertaan, kannattaa harkita Atamonin käyttöä.

Maksimaalisen laajan paistopinnan aikaansaamiseksi on bratwurst halkaistu pituussuuntaisesti. Avomaankurkkujen viljely kannattaa.

 

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn