Syötävät luonnonkasvien lehdet/versot 16.60. Pihatähtimö

Pihatähtimö (Stellaria media), jota myös vesiheinäksi kutsutaan, on yksivuotinen alkuperäinen joka paikan kasvi, joka pärjää jopa Lapissa, sillä se ei vitkastele siementuotannossa. Yksivuotisilla kasveilla ei ole tällaiseen varaa.

Pihatähtimö leviää tehokkaasti puutarhassa, sillä kompostia, josta ei löytyisi pihatähtimön siemeniä, on vaikea edes kuvitella. Kotipuutarhurin perunapellolla sitä ei aina viitsitä edes torjua.

Puutarhassa pihatähtimön voidaan siis antaa riehua sopivissa paikoissa. 

 

 

 

 

 

Ehkei kuitenkaan tiikerikukan ruukussa.

 

 

 

 

 

Sen sijaan avomaalla esiin pomppaavaa pihatähtimöä kannattaa paikoin kannustaa.

 

 

 

 

 

Pihatähtimö etsiytyy puolivarjoon paljaille, kosteahkoille maille.

Pihatähtimön tuominen (metsä)puutarhaan, jossa sitä ei esiinny, sujuu kätevästi kylvämällä sen siemeniä. Jos juhannuksena tökkää nipun heinätähtimöä nurinpäin kahvikuppiin, niin viikossa käy näin:

 

 

 

 

 

Näillä siemenillä pääsee jo alkuun.

Pihatähtimön lehtiä voidaan nyppiä yksittäin kasvustoista. Suoraviivaisempi lähestymistapa tuottaa tikkuisempaa salaattia. 

 

 

 

 

 

Pihatähtimökasvusto on saksittu suoraan tarjoiluastiaan. Sekä hyvin sulavaa että  heikommin sulavaa kuitua on tarjolla. 

Pihatähtimö maistuu ”salaatilta” elikkä miedolta.

Tähtimön (Stellaria) sukuun kuuluvia kasveja löytyy Suomesta rapiat tusina, potentiaalisia ruokakasveja kaikki tyynni. Tässä tyydytään nostamaan loppukevennykseksi esiin kevättähtimö (S. holostea), monivuotinen tähtimö, joka varmimmin löytyy eteläisemmästä Suomesta.

 

 

 

 

 

 

 

Kevättähtimön koriste- ja hyötykäyttöä päärynäpuun tyvellä. Nuoret versot sekä kukat  päätyvät ruokapöytään.

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn