Pistokkaita pistetään perinteisesti seoksiin, jotka koostuvat hiekasta ja turpeesta. Seossuhde on puolet hiekkaa ja puolet turvetta. Kyse on tilavuusmitoista.
Turpeet jaetaan maatumisasteensa perusteella eri ryhmiin. ”Vaalea” turve on suon pintaosista peräisin olevaa melko maatumatonta, ”tikkuista” turvetta. ”Tumma” on maatuneempaa ja ”pehmeämpää”. Pistäjän ei tarvitse vaivata päätään tällä, sillä molemmat kelpaavat vallan mainiosti pistämiseen. Molemmat sisältävät sattumia, joita joudutaan joko nyppäämään kompostiin tai repimään käsin pienemmiksi palasiksi.
”Luonnonturve”, jota seuraavassa käytetään, tarkoittaa tietysti turvetta, johon ei ole lisätty kalkkia eikä ravinteita.
Rautakaupoissa yleisesti myynnissä olevaa hiekkaa, jonka raekoko on 0,5–1,2 mm.
Jos hiekan raekoko olisi suurempi, vaikkapa 1,0–2,0 mm, sitä kutsuttaisiin karkeaksi hiekaksi. Molemmat raekoot toimivat vallan mainiosti pistokaslisäyksessä.
Sekoittaessaan turvetta ja hiekkaa pistäjä pyrkii saamaan aikaiseksi ”hikevän” seoksen, joka sisältäisi reilusti mikroskooppisia ilmataskuja, siis happea. Tästä syystä hän ei säästele hiekkaa.
Turve taasen pidättää vettä tehokkaasti, jonka lisäksi se on steriiliä ja jopa antiseptistä.
Näitten yhdistelmä tuottaa tuloksen, joka sekä pidättää vettä että sisältää happea. Ylikastelusta ei ole juuri vaaraa.
Ja asiaan
Seuraavassa pistetään kolmesta pensaasta sekä yhdestä köynnöksestä kerättyä materiaalia. Eri lajien pistokkaat ovat samanmittaisia, ja niissä on sama määrä lehtiä. Kyse on puutumattomista latvapistokkaista.
Lajivalintoihin on vaikuttanut se, että materiaali on saatettu rapsaista laatikkoon samana päivänä. Kaikki lajit ovat tunnettuja siitä, että ne juurtuvat helposti.
Siis: kiinanlaikkuköynnös, vannepaju, sinikuusama sekä marja-aronia.
Pistettäviksi päätyy kuusi kappaletta kutakin lajia, yhteensä kaksikymmentäneljä pistokasta.
Pistokaslaatikkoon liittyvät alkuvalmistelut ovat seuraavat:
Styrox-laatikko on jaettu kolmeen lokeroon kahdella muovimaton palasella.
Lokerot on täytetty (vasemmalta oikealle) hiekalla, hiekkaturpeella ja turpeella. ”Hiekkaturpeessa” on puolet hiekkaa, puolet turvetta.
Lokerot on kasteltu, ja pleksin palasista kootun kehikon ylle on nostettu raskas lasikansi. Kehikon sisäpinnat ovat höyrystyneet saman tien.
Kuivaa hiekkaa sisältäviä astioita, joiden pohjassa on reikiä, ei kannata tiimalasi-ilmiön takia juuri siirrellä. Kuvassa esiintyvä naula (kolmen kaverinsa tapaan) vakauttaa kehikkoa.
Kasvukausi
Vuoden 2018 melkeinpä helteinen alkukesä nosti viherhuoneen lämpötilan kolmenkymmenen asteen liepeille. Pistokaslaatikon ilmatilan lämpötila nousi tätäkin korkeammalle, kohtalokkain seurauksin. Kaikki sinikuusamat väsähtivät saman tien. Tulevien hankkeitten kannalta hyvin mielenkiintoinen tulos toki tämäkin.
Kuva toukokuun viimeiseltä viikolta. Lokeroihin on pistetty kaksi pistokasta kutakin lajia. ”Arkki”-sanaa pyritään tästä lähtien välttämään.
Kuva heinäkuun toiselta viikolta. Pelkkää turvetta sisältävästä lokerosta on yksi kiinanlaikkuköynnös sekä yksi marja-aronia luovuttaneet.
Kuva elokuun ensimmäiseltä viikolta. Pelkkää turvetta sisältävästä lokerosta ovat vannepajut luovuttaneet. Pelkkää hiekkaa sisältävästä lokerosta ovat marja-aroniat luovuttaneet.
Ja lopuksi
Ensin katsotaan viimeinen kuva, jossa lokeroistaan ylös nostettujen pistokkaitten juuret on pesty, jonka jälkeen pistokkaat on sijoitettu niitten lokeroitten eteen, joissa ne ovat juurtuneet.
Kuva elokuun ensimmäiseltä viikolta.
Pistäjää saattaa yllättää se, että sekä puhdas turve että puhdas hiekka pärjäsivät näinkin hyvin. Huomiota herättävät myös hiekassa juurtuneitten kiinanlaikkuköynnösten ja vannepajujen sangen pörröiset juuret.
Pistäjä kokee huojennusta siitä, että perinteinen turvehiekka tuotti suurimman potin. Voidaan jopa sanoa, että maksimaalisen potin, sillä heti kättelyssä nuupahtaneita sinikuusamia lukuun ottamatta tämän ryhmän kaikki pistokkaat juurtuivat. Mikään varsinainen yllätys tämä ei ole.