Bonsai 6.20. Viljelykierto

Avomaata hyödyntävä ruukkupuuharrastaja noudattaa soveltuvin osin taimistojen viljelystrategioita. Kasvit lisätään joko suvullisesti siemenistä tai suvuttomasti pistokkaista, ne istutetaan avomaalle ja niitten annetaan pullistua.

Ruukkupuuharrastaja kantaa erityistä huolta juuristojen kehityksestä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hän nostaa puunsa parin vuoden välein maasta ja typistää juuristoa. Näin siis lehtipuitten kohdalla, havupuita kohdellaan huomattavasti hellemmin.

Seuraavassa luodaan silmäys ”viljelykierron” loppuvaiheeseen, siis hetkeen, jolloin nuoren puun kasvuvimma on saatu jotakuinkin ohjattua ennalta päätettyihin uomiin. Tässä vaiheessa puu ruukutetaan. Ajankohta on aina kevät.

Ensiksi eräs euroopanlehtikuusi

Puu on yli kymmenen vuotta vanha ja muodostuu omasta alaoksastaan, niin oudolta kuin ilmaisu kuulostaakin. Puun nykyinen runko (melko outo ilmaisu tämäkin) on sekä luonnonkihara että joutunut taivutuksen kohteeksi. Juuristoa ei ole häiritty puun avomaalla viettämänä aikana.

Puu on siemenestä kasvatettu.

1

Huhtikuun alkupäivinä on puu nostettu maasta.

 

 

 

 

2

Meneillään on kahvitauko. Puu viettää tämän saavissa.

 

 

 

 

3

Omatekoinen ruokatalousjätekompostimulta sisältää arvokasta savea. Mullan pinnalla viipyvä vesi ehditään juuri ja juuri saamaan kuvaan ennenkuin se imeytyy syvemmälle.

 

 

 

4

Koska puulla on jo tässä vaiheessa haihduttavia lehtiä, joita havupuitten kohdalla sopii myös kutsua neulasiksi, se jätetään harson alle pariksi viikoksi.

 

 

 

 

 

5

Loppukesällä ruukkuun ilmaantuneet rikkaruohot juovat turhat vedet.

 

 

 

 

Sitten eräs japaninmarjakuusi

Puun ollessa kolmivuotias se on langoitettu s-muotoon. Seuraavana vuonna langat on poistettu ja puu on istutettu avomaalle, jossa se on viettänyt kolme vuotta ilman, että siihen on kajottu millään lailla. Tänä aikana runko oikenee jossain määrin. Kaarien uloimpiin kohtiin jätetyt oksat säilyvät kyllä, vaikka ne kilpailutilanteeseen joutuvatkin.

Puu on pistokkaasta kasvatettu.

6

Kolme vuotta avomaalla on tehokkasti naamioinut pikku bonsai-alun.

 

 

 

 

 

 

7

Tämähän se kaiken seasta löytyykin.

 

 

 

 

 

 

8

Vuotta myöhemmin marjakuusi on tointunut.

 

 

 

 

 

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn