Trooppiset hyötykasvit huonekasveina

Kaikki seuraavat kasvit ovat kaupan olleitten hedelmien siemenestä kasvatettuja.

Jokainen kasvaa  kotitalousjätekompostista ja hiekasta valmistetussa mullassa.

Välimerentaateli (Phoenix dactylifera)

Kasvia kutsutaan myös taatelipalmuksi, mikä on täysin korrektia, sillä se kuuluu palmukasvien heimoon (Arecaceae).

Taateleitten siemenet itävät tarpeeksi hyvin ja vain malttamattomat ovat eri mieltä.

Taatelin alkeisjuuri kaivautuu aluksi syvälle mullan syövereihin ennen kuin nostaa maan pinnalle vihreätä näkyviin.

Huonekasvina taatelipalmu on helppohoitoinen, tarkoittaen, että se ei veny talvella kiusallisesti, eikä näin ollen vaadi varsinaista muotoilua.

Taatelit ovat kasvattaneet juuria pitkänkin aikaa, kunnes ovat törmänneet ruukun pohjaan.

 

 

 

 

Kolmevuotias taateli. Kasvin kasvuvauhti on maltillinen.

 

 

 

 

 

 

Avokado (Persea americana)

Avokadon siemen itää ruukkuun kylvettynä erittäin hyvin. Mitkään erityiset temput eivät ole välttämättömiä.

Kunhan siemenellä on kosteat oltavat, niin se halkeaa viikon-parin kuluessa, jolloin selviää, kummin päin se kannattaa kylvää.

Avokado kykenee kasvamaan kiinni kattoon viidessä vuodessa, jona aikana se yksitellen tiputtaa alalehtiään. Leikkaukset kasvin haaroittamiseksi, jotta se kasvaisi myös leveyssuunnassa, kannattaa aloittaa jo itämistä seuraavana vuonna.

Siementen on annettu turvota useita viikkoja mullan suojissa.

 

 

 

 

Kolmevuotias avokado, joka on madallettu kahteen kertaan.

 

 

 

 

 

 

Punapassio (Passiflora edulis)

Passiflora-suvun köynnöstelevillä edustajilla on melko liioitellut kukat. Kuuluisin näistä on tietysti kärsimyskukka (P. caerulea). Sangen kiinnostava suku siinä tapauksessa, että on päättänyt yhden ainoan hedelmän avulla muuttaa asuntonsa viidakoksi.

Punapassio tuottaa sekä sormijakoisia että ”tavallisia” lehtiä.

Punapassion siemenet itävät kaikki. Tämä kannattaa ottaa huomioon niitä kylvettäessä.

 

 

 

 

Kaksivuotias passiohedelmä ei halua mahtua kuvaustaustaansa.

 

 

 

 

 

 

Sitruuna (Citrus limon)

Kaupan appelsiineista ja sitruunoista kerätyt siemenet tuottavat hauskoja kasveja. Koristekasveina myytävät appelsiinit ja sitruunat taas ovat vartettuja, tähän tarkoitukseen valikoituja ja jalostettuja kasveja. Niiden kasvutavoissa saattaa ilmetä suuriakin eroja kaupan hedelmien siemenistä kasvatettuihin kasveihin verrattuna.

Sitruunan siemenet itävät yhtä hyvin kuin kaikki muutkin Citrus-suvun edustajien siemenet.

 

 

 

 

 

 

Kolmevuotias sitruuna. Sitruunat kasvavat talvellakin,  ja niiden keväinen olemus saattaa olla perin erikoinen. Ruotuun ne palautetaan leikkaamalla.

 

 

 

 

 

Pitahaya-kaktus (Helocereus undatus)

Pitahaya-nimellä myydään yhtä sun toista. Aidon pitahaya-kaktuksen hedelmä on käpysuomuinen, kirkkaanpunainen ja  hedelmälihaltaan valkoinen. Hedelmäliha on täynnä pieniä mustia siemeniä.

Helocereus-suku on tuttu kaktusten varttajien keskuudessa.

Uskottava se on: selvä kaktushan tämä.

 

 

 

 

Kaksivuotias pitahaya. Kasvilta kuluu muutama vuosi päästä vauhtiin.

 

 

 

 

 

 

Mango (Mangifera indica)

Luonnon oloissa mangon lahoava hedelmäliha pitää huolen siitä, että kaksiosaisen kuoren saumat antavat periksi, ja siemen pystyy tämän jälkeen itämään.

Kotioloissa siemen kannattaa varovaisesti kuoria. Ensin hangataan karvaisesta siemenen pinnasta viimeiset hedelmälihan rippeet tiskiharjalla pois. Tämän jälkeen siemenen reunaa rapsutetaan hedelmäveitsellä. Siemenen kärkiä ei rapsuteta. Lopuksi siemenkuoren puolikkaat irroitetaan toisistaan varovaisesti lusikkaa käyttäen.

Mangon siemenestä saattaa pompata esiin useitakin versoja.

Kuorittu siemen pidetään kosteana kunnes se itää. Yksinkertaisin tapa on tietysti sen kylväminen sentin syvyyteen. Itänyt siemen kestää kevyttä käsittelyä. 

 

 

 

Neljä viikkoa myöhemmin. Esiintyöntynyt pitempi juttu on alkeisjuuri. Viimeistään tässä vaiheessa käy ilmi, miksei siemenen kärkiä pidä käsitellä kovakouraisesti.

 

 

 

Kolmevuotias mango. Kasvi muistuttaa useita tavanomaisia, isokokoisia viherkasveja.

 

 

 

 

 

 

Granaattiomena (Punica granatum)

Granaattiomena on subtrooppinen kasvi, joka täysin viihtyäkseen vaatisi viileämmän talvehtimislämpötilan kuin mitä keskuslämmitetyissä taloissa on tarjolla. Kasvi menettää tyypillisesti puolet lehdistään talvella. Kakiluumut (Sharon, Persimoni) ja viikunat ovat samalla tavalla ja samasta syystä näin käyttäytyviä kasveja.

Granaattiomenan siemenet itävät sen verran hyvin, että niitä voidaan luottavaisin mielin kylvää pari kolme samaan pottiin ja nypätä myöhemmin turhat pois. 

 

 

 

Kolmevuotias granaattiomena. Keväällä tylysti leikattu granaattiomena on versonut melko asiallisesti.

 

 

 

 

 

 

Guava (Psidium guajava)

Harjaantunut guavankasvattaja havaitsee jo kaupan ovella, onko guavaa myynnissä, sillä täysin kypsä guava tuoksuu kymmenien metrien päähän. Guava haluaa isona puuksi, mikä kannattaa ottaa huomioon. Tarpeeksi isokokoinen, ruukussa kasvava guava saattaa lopulta kukkia ja tuottaa hedelmäntapaisia. Kotiviidakko voidaan siis saada tuoksumaan.

Guavat itävät hyvin.

 

 

 

 

Kolmevuotias guava. Keväällä leikatun kasvin alimmat versot kehittyvät yllättävän hyvin. Tämä viittaa siihen, että sitä voidaan myös kasvattaa monihaaraisena ”pensaana”.

 

 

 

 

 

Tähtihedelmä (Averrhoa carambola)

Kauppanimike ”Karambola”. Hedelmä on koristeellisimmasta päästä. Kasvin siemenet itävät kyllä, vaikka kaupan hedelmät vaativat useimmiten jälkikypsyttämistä päästäkseen edes lähelle auringossa kypsyneen hedelmän aromia.

Kasvin lehdet ”nyökkäävät” kuin tuntokasvin (Mimosa pudica).

Tästä se alkaa.

 

 

 

 

Kolmevuotias tähtihedelmä. Kasvia joudutaan auttamaan arvokkuutensa säilyttämisessä melko tylyillä leikkauksilla keväisin.

 

 

 

 

 

Pepino (Solanum muricatum)

Kasvi kehittyy luonnossa vain pensaan kokoiseksi, mitä voidaan pitää ruukkukasvatuksen kannalta otollisena asiantilana. Kasvin siemeniä on yleisesti kaupan, sillä pepinosta on mahdollista saada hyviäkin satoja.

Pepinon siemenet ovat hyvin pieniä.

 

 

 

 

2-vuotias pepino. Kasvi kukkii nuorena.

 

 

 

 

 

 

Selvä koisokasvihan tämä.

 

 

 

 

Inkivääri (Zingiber officinale)

Inkiväärin maanalainen osa ei ole mukula vaan maavarsi. Maanpäälliset ruohomaiset osat taas tulevat ja menevät. Inkivääri on kyllä helppo saada tuottamaan näita varsia, mutta jatkokasvatus onkin sitten haasteellisempi juttu. Ruukkukasvatuksessa ei varsinaista satoa voida sanoa muodostuvan, ja kasvattaja keskittyykin siihen, että saa aikaiseksi edes jonkinnäköisiä uusia maavarsia.

Kosteissa oloissa pidetyn inkiväärin maavarteen ilmaantuu muutamassa viikossa vihreitä alkuja.

 

 

 

Syvälle ruukkuun istutettu maavarsi on kaivettu esiin neljä viikkoa istuttamisen jälkeen. 

 

 

 

 

 

 

Vuotta myöhemmin alkuperäinen maavarsi on kaput. Tästä irroitetun, juuria tuottaneen taimentapaisen pitäisi nyt saada tuottamaan pullea maavarsi.

 

 

 

Kivakurkku (Cucumis metuliferus)

Kauppanimike ”Kiwano”. Esittelysarja lopetetaan yksivuotiseen (kurkku)kasviin. Rumasti sanottuna voisi yhtä hyvin tuoda sisätiloihin avomaakurkun. Hyvinhän siinäkään ei käy.

Tässä vaiheessa kaikki hyvin.

 

 

 

 

 

 

Kolme kuukautta myöhemmin on kiva?kurkku tuottanut viherhuoneessa parikymmentä metriä joka paikkaan sotkeutuvaa luikeroa. Hedelmiä ei näy.

 

 

 

 

 

Komposti on kutsunut.

 

 

 

 

Muita ilmeisiä, huonekasveiksi enemmän tai vähemmän soveltuvia kasveja ovat annoona, durio, papaija, litsi, ja hyvin monet muut. Bataatti ja taaro edustavat mahdollisia mukulakasveja.

Mausteet ovat elintarvikeryhmä, jota säteilytetään armottomasti. Moni näistä toimisi hyvin huonekasveinakin. Varsinkin kardemummaa pidetään tähän hyvin sopivana kasvina.

Kasvivalinnat riippuvat siitä, mitä huonekasveistaan hakee. Sisustuselementin ja rasittavan alivuokralaisen väliin mahtuu yhtä ja toista, ja vain mielikuvitus, huoneiston katto sekä kasvatusolosuhteet asettavat asiassa rajoja.

Välimerenpalmua ja inkivääriä lukuunottamatta kaikkia muita tässä esiteltyjä kasveja on helppo lisätä pistokkaista.

Ananasta on käsitelty tässä.

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn