Syötävät luonnonkasvien lehdet/versot 1.60. Ukonpalko

Ukonpalko (Bunias orientalis) ei piileskele. Keltaisena huutava metrin korkea komea ristikukkainen ruoho sekä näkyy että tuoksuu kauas. Näin koko Suomessa, Lappia lukuun ottamatta.     

”Uustulokas, vakinainen, harvinainen” on Retkeilykasvion arvio. Tähän voidaan lisätä, että jos kasvi näkyy maisemassa kilometrin päähän, niin sen ei tarvitsekaan olla erityisen yleinen.

 

 

 

 

 

Ukonpalko asiallisessa ympäristössä, vanhassa viljelymaisemassa.

Kasvin hyödyntäminen keskittyy kevääseen. Jotta tämä sujuisi sutjakkaasti, kannattaa kasvien sijainnit merkitä jo syksyllä.

 

 

 

 

 

Kolmen ukonpalon tyvelle on syksyllä naputettu kolme puutappia.

 

 

 

 

 

Seuraava kevät. Tapit kannattaa jättää paikoilleen, sillä ukonpalkohan on kaksi- tai monivuotinen kasvi.

Tässä vaiheessa, toukokuun ensimmäisellä viikolla, voidaan rapsaista mukaan muutama hento lehti.  

 

 

 

 

 

Ukonpalon ensimmäiset keväiset lehdet kiehautettuina tilkassa vettä.

Näin käsitellyt lehdet ovat lievästi yhdentekeviä, sillä maultaan tämäntyyppisiä kasveja on riittämiin. Varsinainen potti piileekin muutamia viikkoja myöhemmin kehittyvissä kukkavanoissa. 

 

 

 

 

 

 

 

Viimeistään tässä vaiheessa on iskettävä kiinni.

 

 

 

 

 

Toukokuun viimeisen viikon kiehautettu herkku. 

Ukonpalkojen kukkanuppujen erinomainen maku liittyy epäilemättä ja jotakin kautta kukkien raskaaseen tuoksuun.

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn