Syötävät luonnonkasvien juuret/mukulat 24.30. Ahopukinjuuri

Ahopukinjuuri (Pimpinella saxifraga) on siro sarjakukkainen kasvi, joka väistyy sovinnolla kuivemmille aloille. Siinä missä rotevampi koiranputki valtaa hiekkatien pientareen, pukinjuuri tyytyy kasvamaan tien laidan sorassa, mitä helpottaa kasvin ohut ja syvälle tunkeutuva pääjuuri.

 

 

 

 

 

Pukinjuuri kukkii juhannuksen jälkeen.

 

 

 

 

 

Lajin tunnistamisessa aloitetaan kasvin tyvilehdistä.

 

 

 

 

 

Yllä: katkaistun juuren yläosa. Alla: pukinjuuren pitkä pääjuuri.

 

 

 

 

 

Rapsutettuja ja keitettyjä juuria.

Pukinjuuren tuoksun tai hajun on perinteisesti katsottu tuovan mieleen vuohipukin, josta kasvin nimikin juontuu. Moderni ihminen, joka ei tiedä, miltä vuohipukin kuuluu haista, vertaa hajua teolliseen hajusteeseen. Keitetyn juuren maku on väkevän omanlaisensa ja jälkimaku on hyvinkin polttava. Paikallaan on kuitenkin korostaa, että makuelämys ei ole millään tavoin etova. Metsäsissi pippuroi kasvilla juureskeittonsa.

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn