Puuvartisten kasvien karaisu

Viherhuoneessa talvehtineille kasveille koittaa aikainen kevät, tästä pitää huolen helmi- maaliskuun vaihteen auringonpaiste. Kasvukauden pieni alkupään pidennys ei kasveja haittaa, mutta asiassa ei kannata liioitella.

Ellei lopputalvella ja alkukeväällä tuuleteta viherhuonetta viileämmäksi, niin lehtiä ja versoja innokkaasti tuottaneita kasveja saatetaan joutua totuttelemaan ulkoilmaan viikosta toiseen. Ahava, siis auringonpaisteen ja kylmän tuulen yhdistelmä niittaa samantien pullamössöelämää viettäneitten kasvien lehdet.

Kasvien siirtämiset ulos viherhuoneesta voidaan toki ajoittaa vaikka kesäkuulle, mutta tällöinkin suora auringonvalo käräyttää lehtiä.

Talvensa maakellarissa viettäneet kasvit voidaan tuoda ulos samoihin aikoihin kuin viherhuoneestakin. Havupuut ja muuten vaan ainavihannat kasvit talvehditetaan ensisijaisesti valoisissa oloissa, lehdettömät kasvit sietävät maakellari-oloja.

Seuraavassa tutustutaan järjestelyyn, jossa hieman arkoja puuvartisia kasveja siirretään ulos viherhuoneesta jo ennen kuin ne varsinaisesti ovat heränneet.

Kasvit ovat pistokaslisättyjä 4-7 vuoden ikäisiä neidonhiuspuita.

1

Maaliskuun loppupuoli. Huispuut on sommiteltu talon ulkoseinään kiinni. Puita suojaa kaksinkertainen kasvuharso.

 

 

 

 

 

 

2

Huhtikuun loppupuoli. Suojaukset on purettu.

 

 

 

 

 

 

3

Toukokuun loppupuoli. Huispuut ovat hiirenkorvilla.

 

 

 

 

 

 

Edellä kuvattu käytäntö on mahdollistanut huispuitten pienen varaslähdön. Harva avomaalla kasvava neidonhiuspuu pääsee alkukeväällä osalliseksi talonseinästä virtaavasta hukkalämmöstä.

4

Hyvin lähelle (perinteisen, ei nollaenergiasellaisen) talon viereen on parkkeerattu  auto. Tuulilasin talon puoleinen osa on sulana, muu osa jäässä. Lämpösäteilyn ilmeinen vaikutusalue on ollut vajaa metri.

 

 

 

 

 

5

Kahta kerrosta kasvuharsoa voidaan pitää perusvarusteluna. Poikkeuksellisiin pakkasiin varaudutaan esim. kevytpressulla.

 

 

 

6

Dio-Betalonharson voidaan katsoa vastaavan ainakin kahta kerrosta kasvuharsoa.

 

 

 

 

Edellä kuvattuun käytäntöön on selvä syy: neidonhiuspuun kasvattaja ei mielellään ota minkäänlaisia riskejä. Niin sanottujen täysin karaistuneitten puitten kohdalla voidaan toimia toisin.

7

Puuvartisia kasveja, jotka eivät tarvitse sen kummempaa suojausta. Talon kivijalkaan kiinni on maaliskuun keskivaiheilla tuotu vartettuja ja silmutettuja omena- sekä päärynäpuita. Eturivissä muutama oratuomen juurivesa.

 

 

Kasvuharsolla voidaan myös suojata kasveja, niin kesä- kuin ainavihantiakin, joitten silmut ovat jo puhjenneet.

8

Räjähtäneen autokatoksen sekä pressua että kehikkoa voidaan hyödyntää. Kehikon hyödyntämisessä tarvitaan kulmahiomakonetta.

 

 

 

9

Toukokuun loppu. Yksinkertainen kasvuharso suojaa tässä tapauksessa auringonvalolta ja tuulilta, ei pakkaselta.

 

 

 

10

Samaa menettelyä sopii soveltaa avomaalle istutettujen kasvien kohdalla. Harson tukilangat ovat jäykkää teräslankaa. Kastelu sujuu harsonkin läpi.

 

 

 

 

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn