Bonsai 9.20. Maakellaritalvehditus

Kesävihannat, talveksi lehtensä varistavat puuvartiset kasvit eivät lehdettöminä ole varsinaisesti riippuvia valonsaannista. Tämä mahdollistaa niitten talvehdittamisen pimeissä kellarioloissa.

Havupuut, sekä ainavihannat puuvartiset kasvit ovat hieman eri maata. Tässä kohtaa sopii kuitenkin pohtia hetki pohjoissuomalaisen kaksivuotiaan männyn talvista tilannetta: kahden metrin lumikerroksen alla ei merkittävästi valoa esiinny. Hengissä tästäkin selvitään.

1

Toistakymmentä vuotta vanha siemenestä kasvatettu vuorijalava odottaa pääsyä maakellariin lokakuun lopulla.

 

 

 

 

 

 

2

Vuorijalava tekee tuttavuutta talviomenoitten kanssa.

 

 

 

 

Maakellarin ilman kuuluu vaihtua. Tämä varmistetaan useamman metrin pituisella maan alla kulkevalla ilmanottoputkella, jossa ilma ehtii talvella jossain määrin lämmetä.

Ilma taas poistuu maakellarin kattoon asennetun putken kautta. Ilmanottoputken sopii olla paksumpi kuin ilmanpoistoputken. Hirmuisina pakkasjaksoina voidaan jompikumpi väliaikaisesti tukkia.

3

Ilmanottoputken pää. Verkko pitää uteliaita loitolla. 

 

 

 

 

4

Ilmanpoistoputken pää. Poishapertunut alkuperäinen sadehattu on korvattu parilla putken mutkalla.

 

 

 

 

 

 

Maakellarin rakennusmateriaali on kivi jossakin muodossaan. Paikalla valetun maakellarin seinät ovat verrattain ohuet, betoniharkoista muuratun paksuiset. Kalteva katto valetaan aina betonista. Markkinoilta löytyy valmiita, kevytsoraharkoista koottavia rakennussarjoja, joittenka katot muurataan holveiksi. Tässä artikkelissa esiintyvä kellari on kokonaisuudessaan valmistettu tehtaalla ja tämän jälkeen tuotu paikalle. Asiaan on liittynyt myös erillinen nosto-operaatio.

Vain katto vesieristetään. Yleisin tapa on sivellä ensin kerros kuumabitumia ja tämän päälle kerros kylmäbitumia. Maaperään vajoavia sadevesiä johdetaan pois katolta polyuretaanista valmistetuilla maaeristyslevyillä.

Maakellariin kuuluu kosteus, jotta mikään ei nahistuisi. Tämä välttämätön kosteus nousee maasta, josta seuraakin, että ihanteellinen lattiamateriaali on reikätiili. Lattian reunaosuudet, joihin ei mahdu kokonaisia tiiliä, täytetään betonilla.

Maakellareissa kuulu olla tuulikaappi. Kaapin lattia kannattaa eristää polyuretaanilevyllä, sillä tämä estää lämmön karkaamisen lattian alta ulos.

5

Tuulikaapin eristyslevyn päälle on valettu 60 mm raudoitettu kakku. Tätä ohuemmassa kakussa raudoitus ei toimisi. Taustalla itse kellarin lattia.

 

 

 

Maakellarin seiniä ei vesieristetä ulkoa eikä sisältä, sillä tämä estäisi vesihöyryn kulun ulos kellarista. Suositeltavaa on, että maakellari ”vuorataan” salaojasoralla. Kun vesihöyry törmää soraan, se tiivistyy pisaroiksi, jotka vajoavat soran sisällä alempana odottaviin salaojiin.

6

Vanhan sanonnan mukaan (bonsai)puita pitäisi katsoa alhaaltapäin, kuten metsässä joutuu tekemään. Kuva toukokuun lopulta.

 

 

 

 

 

Kannattaako siis bonsaiharrastajan rakentaa maakellari lehtipuilleen? Vastaus riippuu siitä, mitä muuta kyseinen harrastaja touhuaa. Maakellarin toimintaperiaatteet on kuitenkin syytä tuntea, sillä rakentaessaan bonsaipuilleen kylmälavaa hän vääjäämättä joutuu näitten periaatteitten kanssa tekemisiin. Näin siinäkin tapauksessa, jossa kylmälavan katto, tai ehkä pikemminkin kansi, on valoa läpäisevää materiaalia. Mahdollinen tällaiseksi kanneksi kelpaava materiaali on polykarbonaattikennolevy, joita mitä ilmeisimmin jouduttaisiin pinoamaan useampia päällekkäin. Tällainen järjestely kiinnostanee havupuitten harrastajia. Polykarbonaattilevyjä on käsitelty tässä.

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn