Bonsai 1.20. Helppo tuentalangoitus

Keväällä maasta nostetut puut, joiden juuria on noston jälkeen ankarasti leikattu, saattavat vaatia tuentaa. Helpoin tapa aikaansaada tällainen on rungon ”kiristäminen” alakautta.

Niin multa, juuret kuin metallilankakin puhaltavat järjestelyssä yhteen hiileen, mutta yksikään niistä ei yksinään tukisi puuta tarpeeksi, vaikkei tuuli tartukaan lehdettömään puuhun samalla voimalla kuin lehdessä olevaan.

Tarkastelun kohteeksi päätyvä puu on seitsemänvuotias siemenestä kasvatettu päärynäpuu.

 

Kevät

Puu on nostettu avomaalta pöydälle. Vaikka se onkin viettänyt viimeiset kaksi vuotta maassa  ilman ruukkua, niin ruukun ääriviivat ovat edelleen esillä. 

 

 

 

 

 

Bonsaipuun tyyliin puu pysyy pystyssä tasaisella alustalla ilman apua. Kaikki turha on poistettu.

 

 

 

Juuristo alhaaltapäin nähtynä. Keskellä umpeutunut haava, joka on krouvin juuristoleikkauksen yhteydessä aiheutettu puulle kolme vuotta aikaisemmin.

 

 

 

Tarpeeksi pitkästä metallilangan pätkästä on muodostettu lenkki, joka kiristetään kiinni ruukun pohjaan. Ruukun koon määrä se, minkä kokoisessa ruukussa juuristo arvioidaan viihtyvän seuraavat pari kolme vuotta.

 

 

Langat tuodaan mullan läpi mahdollisimman lähelle runkoa. Mitä jäykempi lanka, sitä parempi tuenta.

 

 

 

Kun loput mullat on lisätty ruukkuun, voidaan vierekkäiset langat kiertää tiukasti rungon ympäri. Kolot mullanpinnassa ovat jälkiä sormenpäistä.

 

 

 

Liian loivat kulmat eivät ankkuroi puuta. Runsas kastelu tiivistää multaa sen verran kuin seoksen hiekka sallii näin käyvän. Tämäkin on osa tuentaa.

 

 

 

Vielä pitemmän tuentalangan päät olisivat yltäneet alimpiin oksiin. Puu jätetään ulkosalle.

 

 

 

 

 

 

 

Syksy

Langoitukset poistetaan aina päinvastaisessa järjestyksessä kuin missä ne on laitettu paikoilleen.

 

 

 

Lenkki vedetään ulos ruukusta alakautta.

 

 

 

 

Lanka on suoristettu hankaamalla sitä kevyesti pöydän reunaan.

 

 

 

 

 

 

Kerro toki muillekin...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedIn